Illumination Entertainment is inmiddels ook al een grote jongen binnen de (Amerikaanse) animatiewereld. Met hun Minions-films zijn ze wereldberoemd geworden, maar weten ze buiten deze films om eigenlijk maar moeilijk bij dit succes aan te haken. The Lorax, Pets en Sing hebben het goed gedaan maar komen bij lange na niet in de buurt van het succes van de Despicable Me trilogie en de losstaande Minions-film. The Grinch is hun laatste animatiefilm en komt eigenlijk als geroepen aangezien de eerste Grinch film met Jim Carrey maar een vreemde eend in de bijt is.
Plot: De Grinch is een verbitterd wezen met een hart dat twee maten te klein is. Hij woont in een grot op een besneeuwde bergtop ten noorden van Whoville, het thuis van de warmhartige en vrolijke Who’s. Zijn enige vriend is zijn hond, Max. Vanaf zijn bergtop hoort de Grinch de luidruchtige voorbereidingen voor de kerst. Jaloers op de vrolijkheid van de Who’s maakt hij plannen om de berg af te dalen en de cadeaus en kerstversieringen te stelen en zo te voorkomen dat Kerstmis door kan gaan.
Zowel deze film als het Jim Carrey vehikel uit 2000 zijn gebaseerd op het boek van Dr. Seuss, How the Grinch Stole Christmas, uit 1957. Het personage van de Grinch is een geliefd personage, zeker in de VS, en je zou eigenlijk verwachten dat er wel meer films zouden zijn gemaakt over het groene wezen. De Grinch verscheen wel in de tv-featurette van dezelfde naam uit 1966, waarin Boris Karloff zijn stem insprak, en in de prequel Halloween is Grinch Night uit 1977. Vijf jaar later verscheen er een vervolg, The Grinch Grinches the Cat in the Hat. Allemaal korte films dus. De eerste langspeelfilm verscheen dus pas in 2000, geregisseerd door Ron Howard.
How the Grinch Stole Christmas van Howard wordt gezien als een bizarre vertelling van het verhaal. Vooral de make-up van de Who’s zorgt eerder voor walging dan bewondering en ook Carrey ziet er uit alsof ie uit een nachtmerrie is gestapt. Wat dat betreft is het goed dat we nu weer een animatiefilm hebben, want een live action film blijkt toch wat lastiger dan gedacht. The Grinch haalt het schattige karakter van de Who’s weer terug en maakt er een echte kerstfilm van, zoals het hoort, al zullen haters van de Minions ook hier niet snel veel plezier uit halen.
The Grinch is een film in de lijn van eerdere films van Illumination. De Who’s zien er anders uit maar doen je wel denken aan de Minions. De animatie ziet er hier echter wat minder houterig uit. Een van de minpunten uit de Despicable Me films is het design van de mensen en dan voornamelijk Gru. Dat puntige design ontbreekt hier gelukkig. Ook kent The Grinch minder onderbroekenlol en is de humor zelfs subtiel te noemen. Vooral het kerstsfeertje komt aardig goed naar voren en men heeft het zelfs zover gekregen de film niet übersentimenteel te maken, wat vaak een gegeven is bij dit genre. De moralistische insteek is zeker aanwezig maar dat zit sowieso in het basisverhaal. Cheney en Mosier zijn Dr. Seuss best trouw gebleven en dat is tegen de verwachting in.
The Grinch ziet er prachtig uit op de 4K Blu-ray van Universal. Dit medium komt extra sterk naar voren met animatiefilms en dat is hier ook niet anders. De kleuren spatten met HDR van je scherm af. Wij hebben de Dolby Atmos soundtrack niet kunnen testen maar de 5.1. Dolby Surround klonk naar behoren. Ook kent de Blu-ray leuke extra’s in de vorm van drie mini-films, waaronder twee met de vertrouwde minions, en een paar featurettes over het maken van The Grinch.