Adam West overleden

Adam West

POW!! ZLONK!! Z-ZWAP!! BIFF!! Het zijn maar een paar “geluiden” die in beeld kwamen als The Caped Crusader en de Boy Wonder het opnamen tegen schurken als The Joker, The Pinguin en natuurlijk Catwoman. Ik heb het natuurlijk over de serie Batman uit 1966. Op 9 juni is de Amerikaanse acteur Adam West, die gestalte gaf aan Bruce Wayne en zijn alter-ego Batman, overleden op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie.

Adam West werd op 19 september 1928 geboren als William West Anderson in Walla Walla, Washington. Halverwege de jaren ’50 begon hij met acteren in verschillende films en series. Het was echter een reclamespotje dat de aandacht trok van producer William Dozer. Hij bood West de rol aan van Batman, die hem wereldberoemd zou maken.

The Dynamic Duo trok in maar liefst 120 afleveringen er op uit op de strijd aan te gaan met bekende schurken uit de comics van Bob Kane. De serie werd gekenmerkt door zijn vaste formule met natuurlijk de bekende intro, de felle kleuren, eerder genoemde “geluids” effecten, vreemde camerahoeken en natuurlijk het over de top acteerwerk van Adam West en Bruce Ward. Na het derde seizoen kwam West maar moeilijk aan het werk en kwam maar moeilijk los van zijn superheldenrol.

In tegenstelling tot The Dark Knight zag Adam West zichzelf als The Bright Knight. Hij had er moeite mee dat het publiek minachtend keek naar de serie toen Batman in de jaren ’70 en daarna steeds duisterder werd. In zijn boek Return to the Batcave schreef West dat hij kwaad en teleurgesteld was dat hij niet werd gevraagd om opnieuw de rol te vertolken in de reboot van Tim Burton’s Batman (1989). Inmiddels is de serie populairder dan ooit. In 2014 werd de complete reeks eindelijk uitgegeven op dvd en blu ray. De laatste jaren was West actief als stemacteur. In de serie The Family Guy speelt hij de burgermeester Adam West speelt. In 2016 zette hij opnieuw het masker van Batman op, maar dit keer in de animatiefilm The Return of the Caped Crusaders. Als het goed is zal Adam West nog één keer te horen zijn in het vervolg daarop Batman vs. Two-Face.

Adam West was niet de eerste acteur die de rol van Bruce Wayne/Batman op zich nam en is ook zeker niet de laatste. Toch zullen veel mensen bij het horen van de naam Batman nostalgisch terugdenken aan zijn kleurrijke vertolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.