Animecon 15, 16 en 17 juni

In het Wereldforum te Den Haag werd de jaarlijkse Animecon gehouden van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni. It’s Only a Movie was erbij!

De toenemende hoeveelheid cosplayers verraadt dat we bijna bij onze bestemming zijn. Het wereldforum is goed bereikbaar, met duidelijk aangegeven, ruime parkeergelegenheid. De entree verloopt soepel, zonder rijen. Al staat er een behoorlijk pad afgebakend lijkt het er op dat we op een gunstige tijd te zijn aangekomen. Als we over een lijntje stappen om niet de gehele (lege) route te hoeven lopen worden we aangesproken. “Dat is niet de bedoeling, heren.” Dat klopt, maar ik denk niet dat de niet aanwezige mensen het heel erg vinden. Leuk om te zien dat mensen hun taak soms iets te serieus nemen.

Eenmaal binnen besluiten we om eerst maar eens een kijkje te nemen in de dealer room. Deze is ruim opgezet en goed gevuld. Ik ben op zoek naar wat oudere titels waarvan ik niet weet of deze nog goed verkrijgbaar zijn. Ik ben al even uit de scene en misschien zijn de anime waar ik naar op zoek ben wel te old school maar al vlot zie ik een aantal titels liggen. Een blik op het prijskaartje doet echter al snel beslissen deze edities weer terug te leggen. Als dit een trend is komen we met goedgevulde portemonnees thuis bij blije vrouwen. Twee standjes verder zien we echter exact dezelfde uitgave liggen voor minder dan de helft van het eerdere standje. Leuk voor ons, minder voor de vrouwen. De diversiteit is groot genoeg om een paar rondjes te kunnen lopen en telkens toch weer iets nieuws te ontdekken. De bring and buy tafel heeft een leuk aanbod tegen hele mooie prijzen. Of je nu op zoek bent naar manga, anime, games, beeldjes of een pruik, er is voor iedereen wel iets te vinden. Klein irritatiepuntje is wel het tassenbeleid. De beredenering om geen mensen binnen te laten met grote gevulde tassen is geheel duidelijk, alleen zou het misschien een goed idee zijn om een klein punt bij de ingang van de dealerroom te maken waar mensen hun tassen tijdelijk kwijt kunnen. Nu worden mensen verwezen naar de kluisjes of de gratis garderobe aan de ingang waar vaak een behoorlijke rij staat.

Iets verder is de gameroom. Een LAN setup met de klassiekers draait op volle toeren en geeft me het gevoel dat ik echt oud word. Een aantal van de arcade kasten die is opgesteld trekt veel bekijks. Een Fist of the North Star laat spelers met een rood aangelopen gezicht in rap tempo tegen 6 stootkussen slaan, iets wat nog moeilijker is dan het klinkt. Uitblinker is toch wel Flip The Table! Een kast met een tafel waarbij je in verschillende settings als een huiskamer, een trouwerij, een baseballveld, een paar keer boos op tafel moet slaan en dan met kracht de tafel om dient te gooien. Hoe meer schade daar uit voorkomt, hoe meer punten. Het spelletje is van Taito, ook bekend van Bubble Bobble, al gooien wij liever met tafels om frustraties er eens lekker uit te rammen.

Uiteraard is er ook een uitgebreid film en serie programma. In drie zalen worden titels als Your Name, Red Turtle, Magical Girl Ore, teveel om op te noemen. De films en series draaien van 9:30 tot een uur of 2:00. Genoeg tijd om een hele hoop te zien dus. Uiteraard is er ook een cosplay competitie met internationale teams. De creaties die langskomen zijn geweldig, maar ook de bezoekers in cosplay hebben er veel tijd in gestoken. Ook qua eten is er een groot assortiment. Er is van alles te krijgen, van ramen tot okonomiyaki en van Japanse hotdogs tot aan een ordinair frietje. Prijzen variëren maar zijn nergens duurder als bijvoorbeeld een foodtruck festival. Voor de liefhebbers is er zelfs de mogelijkheid te eten in een heus Maid Café. Hier zijn de serveersters gekleed in een Frans huishoudkostuum en wordt de gast op zijn wenken bediend.

Verder is er nog veel meer te doen, Music Video’s maken, sushi workshops, whisky en sake proeverijen,kaartoernooien en tabletopgames, speeddating, escaperooms, live action Mortal Kombat show door Dutch Pro Wrestling,  Kortom is er zoveel te beleven dat we met gemak een weekend vol hadden kunnen maken. Als de comic cons hier nu eens naar zouden kijken voor wat meer content naast dealers en gasten. Animecon had namelijk ook nog de anison groep JAM Project te gast die naast wat signeersessies ook nog een concert gaven. Volgend jaar is het in Ahoy Rotterdam, en we zijn zeer benieuwd wat de nieuwe locatie gaat brengen.

Foto’s: Jan Buisman en Dirk Middelwaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.