De beste winterse genrefilms – IOAM special

De herfst is inmiddels in volle gang, wat betekent dat de winter steeds dichterbij komt en daarmee ook het koude weer. Films die zich in de winter- of winterse landschappen afspelen zijn bijna een genre op zich. Wie zin heeft in een sfeervolle film die zich vaak op beperkte locaties afspeelt heeft een scala aan films om uit te kiezen. Wij selecteerden de tien beste, in willekeurige volgorde (met een paar ‘notable mentions’ omdat wij nou eenmaal slecht zijn in keuzes maken…). Pak een deken, zorg voor wat versnaperingen of hou het bij een hete thee en maak wat ons betreft je keuze uit onderstaande films. Enjoy!

Wind Chill (2007, Gregory Jacobs)
Wind Chill was een film waar ondergetekende nog nooit van had gehoord. Na het lezen van de plot wist ik niet hoe snel ik de DVD moest bestellen want zulke uitgangspunten, daar loop ik helemaal warm voor! Wind Chill viel allesbehalve tegen. Dat ik hier nooit eerder van had gehoord! Tegen het einde verzandt de film ietwat in teveel plotwendingen, maar dat eerste uur is om van te smullen!

Misery (1990, Rob Reiner)
Wie kent Misery niet… Het Stephen King verhaal (niet het enige in deze lijst) dat onsterfelijk is gemaakt door grandioos spel van James Caan en natuurlijk Kathy Bates. De gestoorde fan die zij neerzet is angstaanjagender dan welke seriemoordenaar dan ook. En dan die scène met de hamer… Misery nog niet gezien? Ga er snel achteraan!

Fargo (1996, Joel & Ethan Coen)
Als je het over winterse landschappen hebt, dan heb je het over Fargo. De film van de gebroeders Coen speelt zich veel buiten af in de sneeuw en zij weten daar erg mooi gebruik van te maken ook! Volgens velen is Fargo de beste film van de Coen-broers. Wat vind jij?

Alive (1993, Frank Marshall)
De ‘kleinste’ film van onze lijst is waarschijnlijk Alive. Ik weet nog goed dat dit een grote hit in de videotheken was destijds. Het gruwelijke, waargebeurde verhaal inspireerde veel mensen de film te huren op VHS. Ik was in ieder geval verre van teleurgesteld. Mijn interesse ging destijds meer uit naar horror en actie, maar deze film greep mij aan!

The Revenant (2015, Alejandro Iñárritu)
The Revenant leverde Leonardo DiCaprio zijn eerste Oscar op. Of dat terecht was of niet laat ik in het midden, wat wel vaststaat is dat de hype om deze film heen zeer terecht was. De lijdensweg die het personage van DiCaprio aflegt in de ijskoude wildernis voel je door de uitstekende regie van Alejandro Iñárritu bijna zelf. De scène met de beer is onvergetelijk.

The Thing (1982, John Carpenter)
De voor mij beste film uit deze lijst is ongetwijfeld The Thing, geregisseerd door meester John Carpenter. Carpenter geeft in The Thing een lesje spanningsopbouw zonder weerga. En wat te denken van de onvergetelijke praktische effecten van Rob Bottin (met hulp van de niet gecrediteerde Stan Winston)… Een ongekende classic!

The Shining (1980, Stanley Kubrick)
De tweede Stephen King-film uit de lijst is Stanley Kubricks The Shining. We hadden het hierboven al over een meester, wat te denken van Kubrick… Het Overlook Hotel wordt door Kubricks regie een personage op zich en wat een angstaanjagende! In combinatie met de kippenvel verwekkende muziek van Wendy Carlos hebben we hier te maken met een van de grootste (horror) films ooit.

A Simple Plan (1998, Sam Raimi)
A Simple Plan lijkt in veel opzichten op Fargo en doet ook erg aan de Coens denken, maar het is Sam Raimi (The Evil Dead) die deze ijzersterke thriller heeft geregisseerd over een plan dat volledig uit de hand loopt. A Simple Plan wordt gedragen door het uitmuntende spel van Billy Bob Thornton, Bill Paxton en Bridget Fonda. Een goede ‘double bill’ met Fargo!

The Hateful Eight (2015, Quentin Tarantino)
Quentin Tarantino verzamelde veel van zijn vaste acteurs voor een atypische western. The Hateful Eight speelt zich zo goed als de gehele film op één locatie af, namelijk een hut, waarin zich een moordmysterie ontrafelt. Een beetje a la Rope (Alfred Hitchcock) maar dan op zijn Tarantino’s en met een hoop meer bloed! Sfeervol is de film absoluut.

Let the Right One In (2008, Tomas Alfredson)
De meest arthouse-achtige film uit onze lijst. Een film die veel prijzen heeft binnengeharkt op diverse festivals, waaronder het Imagine festival in Amsterdam waar ik de film voor het eerst had gezien. Let the Right One In is tevens een vampierfilm, een zoals je die nog niet eerder had gezien. Behoorlijk slim en sfeervol geschoten. De zwembadscène is een instant classic.

‘Honorable Mentions’
The Grey (2011, Joe Carnahan)
Cold Prey (2006, Roar Uthaug)
Ravenous (1999, Antonia Bird)
Hold the Dark (2018, Jeremy Saulnier)
The Day After Tomorrow (2004, Roland Emmerich)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.