Dutch Comic Con 2018

In de Jaarbeurs te Utrecht vond op 31 maart en 1 april de Dutch Comic Con plaats. Dit jaar voor het eerst onder de naam Heroes Dutch Comic Con. Na het debacle (van een andere organisatie) in Rotterdam hopen we dat deze con beter gaat bevallen.

Bij de entree is in ieder geval alles netjes geregeld. Het een en ander wordt in goede banen geleid om de mensen, die in grote getale (veel al in cosplay) op komen dagen, binnen te laten. Eenmaal binnen wordt met duidelijke borden aangegeven wat waar te doen is. Al snel zien we dat de DCC mikt op gezinnen. Er is behoorlijk wat te doen voor de jongere fans. Zo hebben we een opgeblazen Honeycomb Maze uit Takeshi’s Castle, Drone Racen, verschillende workshops en vechtsportdemonstraties. Ook met de gasten wordt leuk ingespeeld op de nieuwe generatie, met bijvoorbeeld Paul van Loon, die veel kinderen nog steeds laat griezelen met Dolfje Weerwolfje, maar waarvan de ouders vroeger misschien elk jaar uitkeken naar een nieuwe Griezelbus, die er overigens ook staat, inclusief Beentjes.

Voor de ouders is er ook meer dan genoeg te doen. In de gamehal kunnen de kids zich vermaken met Mario Odyssey voor de Switch, maar de ouders hoeven zich ook niet in te houden met Tekken toernooien en vele andere spellen. Voor de verstokte Pokemeester lopen er nog wat speciale pokemon rond om te vangen. Uiteraard is er een uitgebreide dealerhal waar we van alles kunnen vinden. De diversiteit is groot en voor alle budgetten en fandoms is wel iets te vinden. Het afstruinen van de stands kan je wel een middagje zoet houden. Echter zou je dan de panels missen en die zijn er ook in overvloed. We openen bijvoorbeeld met een Redbad exclusive. Roel Reiné zelf laat de nieuwste trailer zien, een week voor deze in de bioscopen gaat draaien. Aansluitend schuiven er twee Black Sails acteurs aan voor een panel met Roel, die enkele afleveringen voor zijn rekening nam. Ook de cosplay Catwalk, met aansluitend de competitie is druk bezocht.

Aangekomen bij de gasten is ook duidelijk wat de doelgroep voor de DCC is. We zien eigenlijk uitsluitend acteurs uit TV series, van de Power Rangers tot aan The A-team en van The 100 tot aan Supernatural. Voor ons genreliefhebbers misschien niet meteen heel interessant. Met een iets betere line-up zou dit event nog beter worden. Wel is het contact met de gasten vrij los, een foto’tje is geen probleem en een praatje wordt niet afgekapt. Dit zien we weleens anders.

Fox staat er weer met een groot scherm en we kunnen anderhalve week eerder genieten van de eerste aflevering van Deep State, een actie serie met potentieel. Ook worden er enkele afleveringen van The Walking Dead getoond. Leuk, al zou er misschien iets meer mee gedaan kunnen worden. Ook House of Wax staat er weer, dit keer met een tocht door de wereld van Game of Thrones. Mocht SciFi je meer liggen dan is er de mogelijkheid The Oasis te betreden bij een Ready Player One stand. Deze VR experience geeft je een voorproefje op de nieuwe film van Spielberg. Naast deze activiteiten staan ook de fangroepen er weer om de con van wat sfeer te voorzien. The Dutch Garrison, Rebel Legion en Star Wars Awakens brengen A Galaxy Far, Far Away een stuk dichterbij, The Flying Dutch Boldly Go Where No Man Has Gone Before, Ghostbusters Dutch Division is gebeld en ook de tovenaars van WizardWear Alohamoraën zich door de hallen.

Het aantal conventies is behoorlijk gegroeid de laatste jaren en dat is niet altijd positief. Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, meer publiek is ook meer gasten en waarschijnlijk gasten die anders nooit ons landje aan hadden gedaan. Echter zien we ook dat er een verzadiging optreedt. Sommige cons zijn niet meer dan veredelde kofferbakverkopen die er puur op gericht zijn zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen. Ik heb geen moeite met commercie, maar als het publiek er de dupe van wordt zorgen de organisatoren voor hun eigen ondergang. Gelukkig is een beurs als de Dutch Comic Con er eentje die het beter aanpakt. Er is genoeg te doen naast de verkoopstands en als de gastenlijst misschien nog iets wordt aangepakt (dit is natuurlijk voornamelijk een persoonlijk punt) wordt het helemaal top. Tot de wintereditie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.