Een terugblik op Dutch Comic Con (23 & 24 Maart)

De grootste popcultuur conventie van Nederland is weer achter de rug. De Dutch Comic Con was het toneel voor tienduizenden fans, cosplayers en nieuwsgierigen. Deze editie had geen cosplayers met wapens, een begrijpelijke beslissing na de gruweldaad van de maandag ervoor. Ook de beslissing om enkel doorzichtige tasjes op de conventievloer toe te laten is niet vreemd. Uiteraard heeft iedereen hier op social media een (vaak zeer sterke) mening over. Uitzonderingen (pers o.a.) mogen na een tassencheck wel een grotere tas meenemen, alleen worden we van de ingang naar de garderobe gestuurd en daar vandaan weer een andere rij in omdat het dusdanig slecht gecommuniceerd is dat niemand precies weet wat er waar gebeurt. Als dan ook de wegwijzers niet kloppen is de chaos compleet. Eenmaal binnen is het gelukkig beter geregeld.

Duidelijke borden en ruime paden zorgen voor een redelijke doorstroming. Bij de guest square staan flinke rijen te wachten op de mogelijkheid hun idool te ontmoeten. De Dutch Comic Con heeft doorgaans voornamelijk namen uit hippe tv-series, dit jaar aangevuld met namen uit Harry Potter en Doctor Strange. Dus naast actrices uit Once Upon a Time, Shadowhunters, Outlander en Charmed kun je ook Draco Malfoy en Wong ontmoeten.  Paul van Loon is ondertussen een vaste waarde en voor veel bezoekers toch een jeugdheld maar ook voor de jeugd van nu nog een grote naam. De rij voor zijn griezelbus is flink en constant maar de schrijver neemt alle tijd voor zijn fans.

Tussen alle stands staan verschillende foto standjes waar je op de foto kan met bijvoorbeeld Dumbo of als Shazam. Ook de auto’s uit films ontbreken niet. De Ford Anglia uit Harry Potter staat er, maar ook de Ecto 1 uit Ghostbusters om er maar een paar te noemen. Verderop begint de dealerhal waar opvalt dat het aantal funko’s steeds iets minder wordt. Kennelijk is het nog wel een vaste waarde maar we zien meer retrospul op het moment. De usual suspects staan er uiteraard, Twilight Zone uit Dordrecht, Gator uit Nijmegen en Visiontoys zijn aanwezig. Wondertoys heeft een flinke stand met Disney, maar ook een breed aanbod in genrewerk. Harry Potter is nog steeds flink aanwezig, zeker met de opleving door de Fantastic Beasts films. Deze editie biedt ook weer een thuis aan de stripdagen, waar talent en gevestigde namen uit eigen land vertoeven. Kenny Rubenis, Aimee de Jong, Romano Molenaar en vele anderen signeren eigen werk. Uiteraard zijn er ook internationale namen die commissies tekenen en eigen werk verkopen.

De Dutch Comic Con omvatte natuurlijk nog meer aan workshops, lezingen, fangroepen, films en The House of Wax had een heus sprookjesbos staan. De beurs wordt elk jaar groter, wat natuurlijk positief is. Ik merkte echter aan mezelf dat ik meer heb met de kleinere beurzen als House of Horrors in Oberhausen. Sowieso hebben ze meer aanbod wat in mijn straatje valt maar voor het gros is het geweldig om een evenement als dit in de achtertuin te hebben. We kunnen niet wachten op de winter editie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.