Enzo Sciotti (1944 – 2021)

Twee jaar geleden liep het team van It’s Only a Movie rond op de horrorbeurs Weekend of Hell in Dortmund waar wij ons zaten te vergapen aan veel van onze helden en veel te veel euro’s besteedden aan Blu-ray discs en andere leuke spulletjes. Wij zagen daar o.a. Pam Grier, Richard Rountree, Lamberto Bava, Dario Argento, Jennifer Carpenter, Dolp Lundgren, Shawnee Smith, Tobin Bell, de kids van de originele IT mini serie en nog vele anderen.

Iets wat je niet vaak ziet bij deze beurzen zijn de makers van de filmposters. Voor vele is dat toch vaak de eerste kennismaking met een film geweest. Dat was misschien wel gewoon op straat in een bushokje, bij de bioscoop of op een groot bord langs de snelweg, of gewoon in de videotheek. Ze zeggen wel “Don’t judge a book by it’s cover” maar bij films hebben we dat in de videotheek, bij de entertainment ketens als de Free Record Shop of in de rij bij de bioscoop, massaal gedaan.

Voor ons horrorliefhebbers was in het pre-internettijdperk soms moeilijk te achterhalen welke horrorfilms er nu precies goed waren en lieten ons verleiden door de soms prachtige tekeningen en schilderijen die de hoezen van de VHS banden en DVD’s versierden. Een kunstenaar die een zeer kenmerkende stijl had en ook ongekend populair was bij met name de liefhebbers van Italiaanse horrorfilms was Enzo Sciotti. De introductie van bijzonder veel films van Lucio Fulci kwam vaak via een van zijn schilderingen. Hyperrealistisch en expliciet kenmerkten zijn werk. Ze wekten angst op, maar vooral ook nieuwsgierigheid. Zoals wel vaker waren zijn schilderingen niet altijd representatief voor de films die het moest verkopen, maar dan nog, het waren wel erg mooie beeltenissen.

Zoals gezegd is Sciotti verantwoordelijk voor veel posters van Fulci films zoals The Beyond, The House by the Cemetery en A Cat in the Brain. Maar hij maakte ook posters voor andere legendarische regisseurs als George A. Romero (Knightriders, Two Evil Eyes), Dario Argento (Phenomena) en Lamberto Bava (Demons).

In 2019 stonden wij dan oog in oog met Sciotti op het Weekend of Hell in Dortmund. Hij was heel benaderbaar, ook al was hij de Engelse taal niet heel goed machtig. Het is dat ik niet veel geld meer had om uit te geven, anders had ik ook nog een mooie interpretatie van Wes Craven’s Scream van hem gekocht. Ik heb het uiteindelijk gelaten bij een boek met zijn kunst erin waar hij ook een handtekening in wilde zetten. Hij was zo fit en vitaal dat ik niet eens doorhad dat de man al in de zeventig was. Ik dacht dat er vast nog een ontmoeting in zat in de toekomst, maar dat bleek helaas een illusie. Deze zondag op 11 april is Enzo Sciotti op 76-jarige leeftijd overleden.

Geniet hieronder van een paar van Sciotti’s meesterwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.