IOAM Boekclub: Friday the 13th Props Museum

“If you truly love film, I think the healthiest thing to do is not read books on the subject”

-Werner Herzog

Ik begrijp wat meneer Herzog bedoelt, toch zijn er een aantal hele mooie exemplaren over het door ons zo geliefde onderwerp; de genrefilm. In deze rubriek wil ik er een aantal uitlichten. We beginnen deze tocht door de krochten van mijn bibliotheek op zomerkamp…

Ergens in Duitsland is de privé collectie van verzamelaar Mario Kirner uitgegroeid tot een heus museum. De collectie is volledig door hem opgebouwd en bestaat voornamelijk uit stukken afkomstig uit Friday the 13th part VI tot en met de remake. Aangezien het een privé collectie betreft is het niet vrij toegankelijk. Om de fans toch te laten meedelen is Mario ooit een website begonnen. Helaas is deze gehackt en is uit de lucht gehaald. Tegenwoordig biedt Facebook uitkomst maar nu is er ook een prachtig boek uitgekomen; Friday the 13th Props Museum.

Met een voorwoord van Jason Parker (fridaythe13thfranchise.com) en Peter M. Bracke (Crystal Lake Memories) hebben we met Mario Kirner een soort heilige drieeenheid van Friday the 13th enthousiastelingen. Kirner neemt ons mee op een reis door zijn collectie en met anekdotes, informatie en weetjes krijgen we een geschiedenislesje Camp Crystal Lake. 150 pagina’s vol hoge resolutie foto’s en enkele uitklapbare pagina’s brengen een ode aan de SFX tovenaars die Jason Voorhees (soort van) tot leven brachten op het grote scherm.

Elke film vanaf deel zes heeft zijn eigen hoofdstuk en het is overzichtelijk opgedeeld. Uiteraard zien we de bekende maskers en kostuums, maar ook bouwtekeningen, scripts met scenes die nooit geschoten zijn, foto’s achter de schermen en nog veel meer. Mocht je na al deze informatie ook willen beginnen met verzamelen is er een hoofdstuk gewijd aan hoe te beginnen maar ook waar je op dient te letten wil je niet opgelicht worden. De laatste pagina’s zijn speciaal gereserveerd voor handtekeningen. Al ben ik daar jaren geleden eens mee begonnen in Crystal Lake Memories.

Het is een stevig boek, met een goede kwaliteit papier. De glanzende pagina’s voelen dik aan en al staan er een paar kleine foutjes in is het een prachtig geheel geworden. De dustcover is wel een must aangezien de cover zelf verder geen opdruk heeft. Het is een must have voor fans van de franchise, maar ook voor verzamelaars van props. Het boek is verkrijgbaar via de propstore.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.