RIP Martin Landau

Wederom verliezen we een bekende naam aan 2017. Martin Landau, bekend uit o.a. North By Northwest, Ed Wood en Mission Impossible is overleden op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van “onverwachte complicaties” in het Ronald Reagan UCLA Medical Centre in Los Angeles.

Landau begon zijn loopbaan als striptekenaar voor The Daily News. Na enkele jaren gaf hij dit echter op voor een carrière als acteur. Hitchcock plukte de acteur van het toneel voor zijn North By Nortwest. Eind jaren 60 had Landau steeds minder rollen op het grote scherm, maar televisie bood uitkomst. The Twilight Zone bracht hem weer in the picture en in Mission Impossible kon hij als vermommingsexpert Rollin Hand zijn talent laten zien. Twee seizoenen in het Britse Space 1999 bezorgt Landau een cultstatus. Barbara Bain, zijn vrouw tot 1993, speelde in beide series met haar man. In 1988 speelt hij Abe in Francis Ford Coppola’s Tucker: The Man And His Dream, een rol die hem een Oscarnominatie en een Golden Globe oplevert. Als Woody Allen hem dan cast als een van de hoofdrollen in Crimes and Misdemeanors is Landau weer in beeld bij Hollywood. In Tim Burton’s Ed Wood speelt hij Bela Lugosi aan het einde van diens carriere, een rol die hem de Academy Award oplevert. Landau heeft veel rollen afgewezen. Zo had hij een rol kunnen hebben in Once Upon A Time In the West en was hij in beeld voor de rol van Spock in Star Trek, maar eigen zeggen heeft hij nergens spijt van.

Martin Landau laat twee kinderen achter, Susan Landau Finch en Juliet Landau (Drusilla uit Buffy the Vampire Slayer en Angel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.