Imagine 2020 voor onbepaalde tijd uitgesteld

Imagine Film Festival, dat van 16 – 25 april in Eye zou plaatsvinden, is vanwege het coronavirus voor onbepaalde tijd uitgesteld. Nu de maatregelen tegen covid-19 zijn aangescherpt en verlengd tot 1 juni is Imagine in april definitief van de baan. Tevens is een alternatief voor het begin van de zomer, waaraan achter de schermen hard werd gewerkt, niet haalbaar.

De beslissing valt zwaar voor het grootste festival voor de fantastische film in Nederland. Er werd door zowel de directie en medewerkers als gasten, sprekers en makers uitgekeken naar deze 36ste editie. Er was een fantastisch programma voorbereid. Ook voor fans van het festival zal het even slikken zijn.

Nature Strikes Back
Extra ironisch zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus door het thema van het wetenschapsprogramma van dit jaar. Met het themaprogramma Nature Strikes Back! verkende Imagine de vele vormen die een ecosysteem dat ‘terugslaat’ kan aannemen, en wat onze rol daarin is. (Klimaat)wetenschappers, futurologen en filmmakers zouden tijdens dit programmaonderdeel de rampenscenario’s uit de eco-horror en cli-fi (climate fiction) met onze angstaanjagend veranderende werkelijkheid van nu vergelijken. Hierbij draait het niet alleen om hoe realistisch die scenario’s eigenlijk zijn: de fantastische cinema leent zich er namelijk juist voor de verbeelding te gebruiken en oplossingen voor de toekomst te bieden.

Nieuwe situatie
Voor ons allemaal is er een nieuwe situatie ontstaan. De komende periode gebruiken we om te onderzoeken of en hoe we dit jaar een festival kunnen organiseren, in welke vorm en omvang dan ook. Imagine wil het publiek de kracht van de fantastische fictie niet onthouden. Fictie die niet alleen escapisme en troost biedt, maar ook inspiratie en visies op mogelijke scenario’s voor de toekomst. We houden iedereen via de website en sociale mediakanalen op de hoogte van onze plannen en de laatste ontwikkelingen.

Over Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 36 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.