Recensie: Runaway (Michael Crichton)

Niets is fijner dan een persoonlijk favoriet te bespreken. Vanaf de eerste keer dat ik Runaway zag heeft de film een speciaal plekje gekregen. Het is een film die al jaren meegaat en je regelmatig kijkt. Opgenomen van tv, gekocht als ex-rental, lang gezocht naar een DVD-release en nu eindelijk verkrijgbaar op Blu-ray. Begin maart bracht 101 Films voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk twee oude science fiction films uit. Martijn besprak een tijd terug al Space Hunter Adventures in the Forbidden Zone. Ik mocht Runaway voor mijn rekening nemen. Heerlijk om de film opnieuw, maar voor het eerst in hoge kwaliteit, te kunnen zien.

Plot: In de nabije toekomst maken allerlei soorten robots deel uit van ons dagelijks leven. Als een robot kortsluiting maakt, dan wordt het een gevaar voor mens en omgeving. Een defecte robot wordt een ‘runaway’ genoemd. Jack Ramsey (Tom Selleck) is veteraan bij een speciale politie-afdeling die dit soort robots opspoort en uitschakelt. Zijn nieuwe partner, Karen Thompson (Cynthia Rhodes) is daar net begonnen. Hun eerste opdrachten zijn kleine robots die op hol geslagen zijn, maar dan wordt het tweetal ingezet op een moordzaak. Een huishoudrobot heeft een gezin vermoord met keukenmes en een pistool. Ramsey weet de robot uit te schakelen en komt erachter dat er vreemde chips in de robot zijn gepland. Het lijkt of er opzet in het spel is. Het spoor leidt naar de gestoorde wetenschapper dr. Charles Luther (Gene Simmons), uitvinder van de chips en een high-tech wapen. Nadat hij heeft afgerekend met zijn collega’s wil hij zijn duivelse uitvinding verkopen aan de hoogste bieder, maar Ramsey en Thompson doen er alles aan om dat te voorkomen.

In 1984 zag het toekomstbeeld van Runaway er nog geloofwaardig uit. Veel van de high-tech uit de film zijn nu in ons dagelijks leven beschikbaar. We hebben tablets, drones en kunnen tegen apparaten praten en zo zit er nog veel meer technologie in de film, waaronder giftige robot spinnen. Toch ziet de toekomst in Runaway er niet zo somber uit als die in The Terminator, die hetzelfde jaar verscheen. Runaway had een bekende hoofdrolspeler, maar moest het afleggen tegen de actie in de Terminator van James Cameron. Het verhaal, de actie en effecten spraken het publiek veel meer aan dan de degelijke thriller van schrijver en regisseur Michael Crichton. Het zijn beide science fiction films die zich afspelen in de nabije toekomst, maar je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Toch liggen beide films me nauw aan het hart.

Voor Runaway komt dat met name door Tom Selleck, die herkenbaar is aan zijn donkere karakteristieke wenkbrauwen en snor. Het is even moeilijk om hem los te zien van zijn tv-personage Thomas Magnum, maar uiteindelijk lukt dat wel. De rol van Jack Ramsey is serieuzer, zo heeft de politieagent een trauma moeten verwerken voordat hij terecht kwam bij het Runaway squad. Ik zie Tom Selleck graag in actie. Het is een leuke acteur en dat komt met name door zijn rol in de serie Magnum P.I. en een aantal degelijke films, zoals Lassiter (1984) en Quigley Down Under (1990). Ongelooflijk dat hij ooit de rol van Indiana Jones heeft af moeten afslaan vanwege zijn verplichtingen naar de serie Magnum. Hij maakte later wel een andere avonturenfilm, High Road to China (1983).

Tom Selleck speelt zijn rol van Jack Ramsey wel op de automatische piloot. Op een paar kleine details, stopt hij weinig nieuws in het personage. Het is dan ook Gene Simmons die helemaal los in zijn acteerdebuut. Simmons is natuurlijk bekend als The Demon uit de rockband Kiss. Met zijn make-up en lange tong jaagt hij tijdens concerten de mensen de stuipen op het lijf. In Runaway laat hij zien dat hij ook angstaanjagend kan zijn zonder make-up en tong. Zijn donkere kwaadaardige ogen kijken dwars door je heen. Hij is geknipt voor de rol van de sociopatische schurk, Dr. Charles Luther. Beide mannelijke acteurs vullen elkaar goed aan. Ze krijgen natuurlijk ook nog wat vrouwelijke hulp. Allereerst de schattige Cynthia Rhodes met blauwe ogenschaduw, die de rookie partner Karen Thompson speelt. Ze voelt zich aangetrokken tot de stoere Ramsey, maar de vonken spatten er niet meteen vanaf. De scène waarin Ramsey een slimme kogel uit de arm van Thompson moet halen vind ik nog altijd erg sterk. Daarnaast zien we de wilde Kirstie Alley als Jackie Rogers. Zij wordt gedwongen de psychopathische Luther te helpen. 

Ondanks dat de Runaway wat gedateerd is, is het fijn dat de film opnieuw wordt gewaardeerd door 101 Films. Ze brengen de film voor het eerst uit in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de restauratie ziet het beeld op deze Blu-ray er schitterend uit. Voor het geluid kun je kiezen tussen Stereo PCM of DTSHD-MA. Ik had gehoopt op wat meer extra’s, maar op het schijfje wordt alleen audiocommentaar gegeven door filmcriticus Kevin Lyons. Hij geeft zijn mening over de film en haalt verder veel informatie en anekdotes uit eerder gegeven interviews en artikelen.

In 1990 schreef Michael Crichton het boek Jurassic Park. Hij heeft daar veel meer succes mee gehad dan met Runaway. Toch zal ik Runaway, zoals die is uitgegeven door 101 Films, nog regelmatig in mijn Blu-ray speler stoppen. Ik denk niet dat er nog een hogere upgrade van de film gaat komen.

Eindoordeel
  • 8/10
    Runaway - 8/10
  • 7/10
    101 Films Blu-ray - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.