Ronald Lee Ermey overleden

Ronald Lee Ermey

De Amerikaanse acteur Ronald Lee Ermey is zondag 15 april 2018 op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was vooral bekend om zijn rol als grofgebekte ‘gunnary sergeant’ Hartman in Stanley Kubricks Full Metal Jacket en als vuile sheriff in de remake van The Texas Chainsaw Massacre.

Voordat Ermey ging acteren heeft hij jarenlang gewerkt voor de Amerikaanse mariniers, waaronder ook als drilsergeant. Hij vocht onder meer in de Vietnamoorlog voordat hij in 1972 eervol werd ontslagen vanwege eerder opgelopen verwondingen. Na zijn loopbaan in het leger studeerde Ermey criminologie en drama. In 1978 werd hij voor het eerst gecast als sergeant Loyce in The Boys in Company C. Hierna volgden nog enkele rollen totdat hij aan de film Full Metal Jacket van Stanley Kubrick werd gekoppeld.

Ermey werd voor zijn rol in Full Metal Jacket genomineerd voor een Golden Globe en won hiervoor daadwerkelijk een Boston Society of Film Critics Award. Hij werd nochtans oorspronkelijk helemaal niet voor de rol van drilsergeant Hartman aangetrokken. Aanvankelijk werd hij ingehuurd voor de audities en training van de acteurs. Ermey bleek alleen zelf zo goed te passen in de rol van Hartman dat hij ter plekke de rol kreeg.

Zelfs als stemacteur kreeg Ermey vaak rollen van mannen met autoriteit. Hij sprak o.a. de speelgoedlegerleider Sarge in voor de Toy Story-films en was de stem van de gevangenisbaas in Spongebob Squarepants.

2 gedachten over “Ronald Lee Ermey overleden”

  1. RIP….Ook zijn bijrollen in de zeer aardige Texas Chainsaw Massecre remakes en in Peter Jackson’s Frightners waren ook erg goed. 74…weer veels te vroeg….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.