Slash-O-Rama met William Lustig op Imagine

Van 10 tot en met 20 april vindt het Imagine Film Festival weer plaats in EYE Amsterdam. Dit jaar is er extra aandacht voor de slasherfilm in het themaprogramma Slash-O-Rama. De jaren tachtig waren de hoogtijdagen van de slasher met boegbeelden als Jason Voorhees, Michael Myers en Freddy Krueger. In de jaren negentig kende het subgenre nog een opleving na het succes van Scream. Ondertussen worden de remakes aan de lopende band aangekondigd maar toch gaat er over het algemeen niets boven een goeie jaren tachtig slachtpartij met al dan niet gemaskerde psychopaten.

Eregast dit jaar is William Lustig. Het legendarische 42nd Street met al zijn smoezelige, sleazy bioscopen is het terrein waar Lustig zijn jonge jaren slijt. Niet verwonderlijk dat enkele van zijn beste films zich afspelen in een keihard New York. Hieraan heeft William Lustig ook een passie voor genrefilms overgehouden die zich tegenwoordig uit als CEO van het label Blue Underground. William Lustig zal een career talk houden en twee van zijn films inleiden.

Filmlijst met dank aan Imagine:

  • Friday the 13th – Sean S. Cunningham (Verenigde Staten, 1980)

Een groepje jongeren gaat in een afgelegen zomerkamp aan de slag om de locatie op orde te brengen voor bezoekers. Terwijl ’s avonds een hevig onweer losbarst, vallen ze een voor een ten prooi aan een mysterieuze moordenaar. Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van de hand van meestergrimeur Tom Savini.

  • Eyes of a Stranger – Ken Wiederhorn (Verenigde Staten, 1981)

Tv-verslaggeefster ontdekt dat een van haar buren weleens de man zou kunnen zijn die in het zonnige Miami een spoor van verkrachte en vermoorde vrouwen achterlaat. Met haar onderzoek brengt ze niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook haar dove en blinde zusje Tracy. Ooit geweten dat Jennifer Jason Leigh debuteerde in een van de betere sleazy slashers uit de vroege jaren tachtig? Dan weet je dat nu!

  • Just Before Dawn – Jeff Lieberman (Verenigde Staten, 1981)

Vijf jongeren trekken per camper de bergen in, waar een van hen een stukje grondbezit. Eerder zagen we al hoe een man werd afgeslacht door een grinnikende dikzak met een machete. Het vervolg laat zich raden. Of toch niet helemaal? Vroege slasher waarin een onheilspellende rol is weggelegd voor moeder natuur, en de psychopaat van dienst ook nog een verrassing voor ons in petto heeft.

  • Maniac – William Lustig (Verenigde Staten, 1980)

Frank Zito woont alleen in een klein appartement in Manhattan. ’s Nachts gaat hij eropuit om vrouwen te vermoorden. Hun scalp bevestigt hij aan etalagepoppen, waarvan hij een collectie in zijn slaapkamer heeft. Een ontmoeting met fotografe Anna verandert zijn leven. Hij wordt teruggeworpen in zijn verleden, met vergaande gevolgen.

https://www.youtube.com/watch?v=AGoGdKdBt2Q

  • Maniac Cop – William Lustig (Verenigde Staten, 1988)

New York wordt onveilig gemaakt door een politieagent die links en rechts mensen vermoordt. De verdenking valt in eerste instantie op Jack Forrest (Bruce Campbell), die zijn onschuld moet bewijzen én de echte maniak te pakken moet zien te krijgen. Late jaren tachtig-slasher heeft niet alleen het groteske smoelwerk van zijn psychopaat mee, maar ook het ruige New York van voor de gentrificatie.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de site van het EYE filmmuseum vanaf maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.