Stemacteur Douglas Rain overleden

Vanwege alle aandacht die uitging naar het overlijden van Marvel legende Stan Lee, zouden we bijna het overlijden van een andere iconische (stem)acteur vergeten. Op zondag 11 november is Douglas Rain overleden. Hij werd vooral bekend als de emotieloze stem van de intelligente computer HAL 9000 uit de klassieke science fiction film 2001: A Space Odyssey van regisseur Stanley Kubrick.

Douglas Rain was niet de eerste keuze van Kubrick. Hij wilde eerst dat actrice Stefanie Powers de stem zou inspreken. Vervolgens kregen Nigel Davenport en Martin Balsam de kans om de stem in te spreken, maar Kubrick was niet tevreden. Daarna mocht Douglas Rain het proberen en Kubrick vond het accent van Rain perfect voor de computer. Hij kreeg anderhalve dag de tijd om alle teksten in te spreken.

In 1984 keerde Rain terug in de rol van HAL 9000 in het vervolg op Kubricks film, 2010, van regisseur Peter Hyams. Voordat Rain bekend werd als stemacteur speelde hij in de jaren ’50 en ’60 in verschillende tv films en series. Hij sprak ook nog verschillende computerstemmen in, in de film Sleeper (1973) van Woody Allen. Douglas Rain werd 90 jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.