The Dark Crystal in de bioscoop

Dark Crystal

De wereld van The Dark Crytal komt weer tot leven op groot scherm, althans in Amerika. Fathom Events heeft de handen ineen geslagen met Universal Pictures voor een speciaal 2-daags evenement op 25 en 28 feburari. The Dark Crystal draait dan opnieuw in 500 Amerikaanse bioscopen.

In 1982 regiseerde Jim Henson samen met Frank Oz de prachtige fantasy film vol bijzondere wezens. Het was iets totaal anders dan de Muppet Show. Het opnieuw uitbrengen is een goeie zet. Netflix start binnenkort start met de prequel serie Dark Crystal: Age of Resistance. De film wordt voorafgegaan door een introductie van Lisa Henson, de dochter van Jim.

De film speelt zich af op de wereld Thra en vertelt het verhaal van de vredelievende Mystics en de kwaadaardige Skeksis, die niets liever willen dan heersen over Thra. De enige bedreiging voor de Skeksis is het herstel van de Dark Crystal. Dit magische kristal is eeuwen geleden gebarsten en wordt volgens een oude legende herstelt door een Gelfling. Hiermee komt er een eind aan de heerschappij van de Skeksis. Om dit te voorkomen hebben de Skeksis uit voorzorg bijna alle Gelflings vermoord. De Gelfling Jen wordt door de Mystics gevraagd het kristal te herstellen. Onbezonnen begint hij aan het avontuur.

Henson kreeg het idee voor The Dark Crystal in 1975 toen hij een illustratie zag van Leonard B. Lubin in een boek van Lewis Carrol. Hierin liepen krokodillen rond in gewaden met juwelen. Henson wilde dit beeld verwerken in een sprookje in de stijl van de gebroeders Grimm en schreef zo zelf The Dark Crystal. Henson was zeer betrokken bij de film. Naast het verhaal, de regie, het besturen van de poppen ontwierp hij ook veel wonderlijke figuren voor de Dark Crystal.

Toen de film werd uitgebracht, waren de reacties van het publiek gemengd, maar in de loop der jaren heeft de film een cult status verworven. Fans kunnen de film nu eindelijk (weer) op het grote scherm zien en een nieuwe generatie kan kennis maken met het magische universum van The Dark Crystal. In sommige theaters is zelfs de volledig gerestaureerde 4K versie te zien.

Ik hoop dat de film ook nog een kans krijgt in de Nederlandse bioscopen, maar vrees het ergste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.