Top 5 Dick Maas films

Met de aanloop naar en het uitkomen van Dick Maas’ laatste film, Prooi, is mijn interesse in Maas’ oeuvre opnieuw aangewakkerd. Ik haalde dvd’s van een paar van zijn vroegere films weer in huis om ze een herziening te gunnen en de conclusie werd getrokken dat de beste man toch echt een paar erg vermakelijke films op zijn naam heeft staan. Dit bracht mij op het idee een Top 5 van Dick Maas films in elkaar te flansen met als resultaat toch wel een lijst met wat films die ik met plezier bij tijd en wijle herzie.

5 Quiz (2012)
Ondanks de aanwezigheid van Neerlands meest irritante acteur (Barry Atsma), weet Quiz je gedurende zijn 85 minuten geboeid te houden. Grotendeels dezelfde locatie, een overtuigende creep (Pierre Bokma), een korte speelduur en een vlot script zijn zaken waar Maas goed mee overweg kan. Het resulteert dan ook in een film die nergens in uitblinkt maar wel zeer onderhoudend is.

4 Flodder (1986)
De familie Flodder, wie kent ze niet. Zelfs nu komt de serie over de bekende aso’s nog dagelijks voorbij op tv en blijft het populair bij verschillende generaties. Het begon allemaal in 1986. Tatjana Simic maakte een blijvende indruk als blonde stoot en ook Nelly Frijda als Ma Flodder is onvergetelijk. Ergens is er maatschappijkritiek te bespeuren, zoals wel vaker bij films van Maas, maar Flodder is vooral entertainment ten top.

b8468933e5ec7c1ac82b02661d8b08a9

3 Sint (2010)
Sint was in 2010 een redelijke hype. Onbedoeld. De poster deed namelijk de wenkbrauwen fronsen van bekrompen Nederland, met regisseur Johan Nijenhuis in een hoofdrol. Maas zal ze dankbaar zijn want Sint trok volle zalen en is niet eens een slechte film, sterker nog, hij staat op 3 in deze toplijst! Met oudgediende Huub Stapel in de rol van de demonische goedheiligman is Sint een heerlijke genrefilm die elk jaar wel weer in de dvd-speler eindigt.

2 Amsterdamned (1988)
Een slasher in Amsterdam. Geniaal uitgangspunt! De stad met zijn grachten komt fantastisch tot zijn recht in dit concept over een anonieme killer in duikuitrusting. Maas heeft goed gekeken naar Amerikaanse genregenoten en levert een film af die zelfs in het buitenland op waardering kan rekenen. Dan doe je toch wel iets goed als regisseur. En let vooral op de geniale achtervolgingsscène in de grachten.

46267_27

1 De Lift (1983)
Maas kende zijn eerste echte succes met De Lift, een film die, net als Amsterdamned, een simpel, maar o zo lekker uitgangspunt kent voor een horrorfilm. De Lift ademt een en al Amerikaanse horror uit. Het kleurgebruik, het gebouw waarin alles zich afspeelt, café’s die wel heel erg op diners lijken enzovoort, maar het maakt van De Lift wel een heerlijk sfeervolle film met een paar ijzersterke scènes. Voor mij samen met Spoorloos de beste Nederlandse films.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.