DVD Flashback – Deel 8: Actie!

We gaan even terug naar een tijd dat een dvd met Dolby Surround nog het beste wat er te krijgen was, er nog geen Video on Demand of Netflix bestond en dat je nog naar de videotheek moest fietsen om een film te huren. Tijden toen er nog Italiaanse horror, Japanse monsterfilms en minder bekende slashers in de dvd bakken van de Free Record Shop, Music Store en V&D stonden.

Deze keer lichten we een paar actiefilms uit die hoogstwaarschijnlijk de overgang naar blu-ray niet zullen maken in Nederland.

Full Contact (Ringo Lam) – World Wide Cinema

14442844_1267545789924761_1168965328_nDe onbetwiste koning van de Herioc Bloodshed is natuurlijk Chow Yun-Fat, en dan in combinatie met John Woo als regisseur. Maar er waren tijdens de hoogtijdagen van dit subgenre ook echt wel andere regisseurs die klassiekers afleverden. Ringo Lam met deze film bijvoorbeeld. Chow Yun-Fat is een keiharde uitsmijter die samen met zijn vriend Sam (Anthony Wong!) een overval beraamt om zo Sams gokschulden af te kunnen betalen. Natuurlijk gaat niet alles goed en wordt hun vriendschap en loyaliteit behoorlijk op de proef gesteld. Full Contact is een heerlijke Heroic Bloodshed zonder een kopie van de John Woo films te zijn. Chow Yun-Fat is gewoon te cool, net zoals de actie en de look van de film. De dvd van World Wide Cinema is oké, met een redelijke widescreen print en een Cantonese 5.1 audiotrack. Extra’s zijn wel karig met een trailer en photo gallery.

Dobermann (Jan Kounen) – De Filmfreak

14442622_1267545749924765_1542020557_nNog zo´n heerlijke wilde 90´s actiefilm. En wel de debuut speelfilm van Jan Kounen. Een snelle, luidruchtige en trashy actie met Vincent Cassel en Monica Bellucci in de hoofdrollen waarin een bende kleurrijke en gewelddadige criminelen een bank beroven. De grootste psychopaat blijkt echter een politie inspecteur te zijn die geen methode schuwt om Dobermann en zijn bende te pakken. Een zwartkomische maar keiharde film met snelle cuts, luide muziek en flitsend camerawerk, typisch 90´s, maar dan anders. De beeldkwaliteit van de Filmfreak dvd is te doen maar de DTS audiotrack is lekker vet en aanwezig. De dvd cover belooft wat meer extra´s dan daadwerkelijk aanwezig zijn maar met een making of, trailer en liner notes is de dvd al aardig compleet. Een mooie release die nog steeds het oppikken waard is.

Truck Turner (Jonathan Kaplan) – MGM

14454577_1267545756591431_1458712175_nIedereen kent Isaac Hayes van zijn muziek. De soul muzikant is het meest bekend om zijn Shaft theme waarvoor hij ook een Oscar won. En natuurlijk speelde hij ook heel veel kleine rollen zoals die van Duke in Escape from New York en deed hij de stem van Chef in South Park. Maar hij was ook Truck Turner! Een voormalig football ster en nu premiejager, en eentje waarvan Shaft himself nog voor op de loop zou gaan. Een onvervalste blaxploitation actiefilm met veel actie, taal die onmogelijk te vertalen is naar het Nederlands, geweldig geklede ‘pimps’ en natuurlijk heerlijke rauwe soulmuziek van Isaac Hayes zelf! Naast Hayes zijn ook Yaphet Koto, Scatman Crothers en Nichelle Nichols (Uhura van de originele Star Trek serie die hier taal uitslaat waar Captain Kirk het schaamrood van op de kaken zou krijgen) van de partij. De dvd in de MGM Soul Cinema reeks (het mag natuurlijk geen blaxploitation meer heten tegenwoordig) is in 1.85:1 widescreen en heeft mono geluid. In 2003 durfden ze interactieve menu’s en directe scène toegang nog onder de extra’s te vermelden. Maar een trailer alleen staat ook zo kaal.

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes
Deel 4: Low budget Nederhorror
Deel 5: Science Fiction
Deel 6: Old School
Deel 7: Hong Kong Legends – Sammo Hung

1 gedachte over “DVD Flashback – Deel 8: Actie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.