Alternatieve filmtips voor een sfeervolle Halloween avond – special

De meest voor de hand liggende Halloween filmtips zijn vaak films die het in Nederland steeds populairder wordende feest ook daadwerkelijk als thema hebben. Maar welke films zonder Halloween thema zijn er net zo geschikt voor een avondje lekker sfeervol griezelen in aanloop naar het oer-Amerikaanse feest? It’s Only a Movie tipt er tien.

House (1986, Steve Miner)
‘Haunted houses’ zijn een ideaal uitgangspunt voor een avondje goed sfeervol griezelen, dus bij uitstek perfect voor Halloween. House, van Steve Miner (Friday the 13th 2 en 3), is een horrorfilm met een komisch randje. Misschien nog net niet geschikt genoeg voor kinderen, maar luchtig vermaak alleszins, al doet de plot over het oorlogstrauma van de protagonist anders vermoeden. Wat vooral bijblijft zijn de heerlijke praktische effecten die van House een echte 80’s klassieker maken.

Prince of Darkness (1987, John Carpenter)
Ook fijn in aanloop naar Halloween zijn films met een soundtrack die je avond met sfeer vullen. Wie anders dan John Carpenter om die taak te bewerkstelligen. Een van zijn beste soundtracks is die van Prince of Darkness, een film met een simpel uitgangspunt en bordkartonnen personages, maar zoals wel vaker met Carpenter; een uitwerking waar je U tegen zegt. Audiovisueel is de film dik in orde en vooral qua sfeer scoort Prince of Darkness erg hoog.

The Funhouse (1981, Tobe Hooper)
Ouderwetse kermissen zijn sowieso plekken waar de Halloween sfeer van afdruipt. De film die het beste die kermissfeer weet te vangen is zonder twijfel Tobe Hoopers The Funhouse. Nergens haalt The Funhouse het niveau van Hoopers klassieker The Texas Chain Saw Massacre, maar de film is genieten geblazen van begin tot eind. De openingsscène is gejat van Halloween en eerlijk is eerlijk, qua sfeer staat The Funhouse niet ver af van Carpenters klassieker.

c60f349cbec48e8d3196cd5676972593

The Amityville Horror (1979, Stuart Rosenberg)
‘Haunted House flick’ nummer twee in deze lijst en in tegenstelling tot House is deze op momenten wél eng, al bestaan er engere films in het genre. Voordeel van The Amityville Horror is die lekkere eind jaren ’70 setting, inclusief opgeblazen kapsels en wijde pijpen, en de klassieke muziekscore. Het brengt de juiste sfeer met zich mee die je verlangt van een Halloween avondje.

The Changeling (1980, Peter Medak)
Een spookhuisfilm die enger is dan The Amityville Horror is The Changeling, met George C. Scott. Het verhaal, dat overigens erg op dat van Ringu lijkt en daar misschien wel als basis voor heeft gediend, is uiteindelijk niet zo heel veel soeps, maar The Changeling kent een handvol scènes die werkelijk onder je huid gaan kruipen. Vooral de seance is een knap stukje bangmakerij.

The Monster Squad (1987, Fred Dekker)
Fred Dekker is een held. Hij heeft niet veel op zijn naam staan, tot mijn grote spijt, maar twee van zijn films mogen heuse 80’s klassiekers genoemd worden: Night of the Creeps en deze The Monster Squad. De eerste is al een geschikte kandidaat voor Halloween, maar The Monster Squad mag zich toch wel een ultieme Halloween film noemen. Met de vele monsters die de film kent, van Dracula tot The Mummy, en zijn ’tongue-in-cheek’ aanpak is The Mobster Squad pure popcornfun.

screen-shot-2013-10-08-at-10-31-47-pm

The Gate (1987, Tibor Takács)
Ook zo’n film die met veel kinderlijk plezier lijkt te zijn gemaakt is The Gate. Lang niet zo tongue-in-cheek als bovengenoemde film, maar de kindacteurs (waaronder een piepjonge Stephen Dorff) en de heerlijke stop-motion effecten maken van The Gate nog zo’n film uit een tijdperk waarin er zichtbaar meer plezier in de (horror) films werd gestopt.

Creepshow (1982, George A. Romero)
Denk je Halloween, dan denk je ook aan spannende verhalen in de stijl van Tales From the Crypt en Twilight Zone. Een mooie collectie van dit soort verhalen is Creepshow. Met verhalen geschreven door Stephen King, regie van George Romero en effecten van Tom Savini zit je wel erg goed met deze Creepshow, die ook in het tweede deel een sterke film kent. Vooral het verhaal The Raft is in deel twee een ‘chiller’ van formaat.

Demon Knight (1995, Ernest R. Dickinson, Gilbert Adler)
Over Tales From the Crypt gesproken; er zijn ook drie films uitgebracht gebaseerd op de serie met The Crypt Keeper: Bordello of Blood, het minder bekende Ritual en Demon Knight. Deze laatste is een must voor Halloween. Demonen met lichtgevend groen bloed die een motel proberen binnen te dringen, het klinkt als een maffe mix tussen Night of the Living Dead en een willekeurige horror comic, en zo voelt deze film ook aan.

fog still

The Fog (1981, John Carpenter)
De ultieme sfeerfilm heb ik bewaard voor het laatst. John Carpenter’s The Fog is een masterclass in het creëren van sfeer. Het verhaal over oude spookmythes, het kleine New-Englandse kustplaatsje Antonio Bay, held Tom Atkins, maar vooral, voorál de onvergetelijke muziek van John Carpenter himself maken van The Fog een film die je alleen al voor de sfeer gewoon even wil opzetten. Briljant film en een perfect alternatief voor een Halloween gethematiseerde horrorfilm.

1 gedachte over “Alternatieve filmtips voor een sfeervolle Halloween avond – special”

  1. Demon Knight heb ik nog ergens op een stoffig stapeltje liggen, toch maar eens kijken! Monster Squad heeft nu echter de hoogste prioriteit 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.