Verslag: Animecon 2019 (Rotterdam Ahoy)

 

De afgelopen jaren werd de Animecon gehouden in het Wereldforum in Den Haag. Vorig jaar werd aangekondigd dat het evenement ging verhuizen naar Ahoy in Rotterdam. Op 14, 15 en 16 juni was het zover en gingen de deuren open voor liefhebbers van manga, anime, cosplay, games en alles wat maar met de moderne Aziatische popcultuur te maken heeft. De vrijwilligers van Stichting Promotie Japanse Cultuur hebben weer hun best gedaan om er een groot feest van te maken en It’s Only a Movie was erbij!

Ahoy is goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als auto. Je kunt vanaf Rotterdam CS de metro pakken, je hoeft alleen maar achter de cosplayers aan te lopen. Voor Ahoy ontmoette ik IOAM-collega André met zijn zoontje. Hij was met de auto en kon gemakkelijk een parkeerplaats vinden. De binnenkomst verloopt soepel. Voor het meenemen van bagage is er alleen onderling nog wat verwarring onder de Gophers en de organisatie. Zo worden we van kastje naar de muur gestuurd voor het halen van een ‘special bag permit’, die we uiteindelijk niet krijgen. We hadden er het ‘Official Convention Book’ op na kunnen slaan, maar dan waren we nog lang niet binnen geweest. Het boekje is erg volledig en bevat naast het programma, plattegrond ook allerlei huisregels. Goed om die (digitaal) voor het event door te nemen. Je kunt je spullen wel gratis afgeven of tegen betaling een kluisje huren. Hier staan alleen wel vaak grote rijen.

Het valt direct op dat in Ahoy alles ruimer is omgezet dan in het Wereldforum. Hierdoor mis je wel een beetje de intieme sfeer uit Den Haag. Aan de andere is het evenement nu wel voorbereid op de jaarlijkse groei van bezoekers. Aan de rechterkant zit een enorme foodcorner, die een ruimer aanbod lijkt te hebben dan voorgaande jaren. Je kunt er echt van alles halen. Van sushi tot aan een Japanse kapsalon. Voor iedereen is er wel wat. Mocht je van al die exotische hapjes niets willen hebben, kun je ook gewoon een patatje of een broodje kroket halen. Voor mensen die naast hun snack ook nog wat persoonlijke aandacht willen hebben zijn er de  Maid café’s en zelfs een Butler Café. Hier houdt een leuke maid of butler je voor 20 minuten gezelschap aan tafel.

De hal in aan de linkerkant is ingericht als Game Room. Hier vind je maar liefst 1800m2 aan games. Er is voor ieder wat wils. Arcades, Game PC’s, Consoles. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Van vintage tot modern gaming is er vertegenwoordigd. De Animecon heeft deze enorme hal mede op kunnen zetten met AFK E-sports en het Nationaal Video Game Museum. Mocht een ontspannen spelletje achter de Playstation, WII of Game Cube niet genoeg zijn, dan kun je je ook nog opgeven voor speciale competities van onder andere Tekken 7, Mario Kart 8 Deluxe en Mortal Kombat 11.

Het is logisch dat dit evenement van vrijdag tot zondag wordt gehouden, want er is zoveel te doen. Er worden lezingen en workshops gegeven. Je kunt leren hoe je manga kunt tekenen, maar ook hoe je zelf de lekkerste sushi kan maken. Er zijn zelfs evenementen voor 18 jaar en ouder zijn, zoals een Japanse bier of sake proeverij, speeddating en Japanse Rope Bondage workshops (met kleren aan). Je kan natuurlijk ook meedoen aan de gezellige Pub Quiz of een Pokémon GO Tournament.

Tijdens het rondlopen wordt je getrakteerd op de meest uiteenlopende  cosplay. Tegenwoordig zijn niet meer alleen manga en anime vertegenwoordigd, maar lopen er ook stormtroopers en superhelden rond.  Sommige mensen maken er enorm veel werk van en je kunt ook meedoen aan verschillende cosplay evenementen. Professionele cosplayers, zoals de Russische Adelhaid en Faeryx zitten in de jury, maar ook Echow Eko, Danny McFly en Diana ‘Binkxy’ Tolin.

De dealerroom is heel ruim opgezet, maar toch vond ik het aanbod een stuk minder dan vorig jaar. Er is wel voldoende diversiteit, zo komen we de Nederlandse Kenny Rubenis tegen, die zijn Dating for Geeks, graag signeert. Ook maken we een babbeltje met Aimée de Jongh, die lange tijd een strip had in de Aniway. Nu presenteert ze haar nieuwste graphic novel Taxi. Haar liefde voor manga is duidelijk zichtbaar in haar werk. Op de ‘bring and buy’ is al flink huisgehouden, maar toch weten we er nog een leuks vanaf te halen.

Wil je uitrusten van alle indrukken, dan kun je in de vele videorooms even bijkomen met het uitgebreide videoprogramma. Er draaien films, zoals Is it OK to pick up girls in a dungeon: Arrow of Orion, The Saga of Tanya the Evil – The Movie of  Dragon Ball Super: Broly. Ook worden er veel series beschikbaar gesteld door Crunchyroll, zoals Chio’s School Road, Harukana Receive, Magical Girl Spec-Ops Asuka, Zombie Land Saga en nog veel meer. Ook aan de muziekliefhebber is gedacht. Gedurende het weekend worden er live-concerten gegeven van onder andere Myth & Roid, Teddyloid en Satsuki.

Aan het eind van de Animecon kijken we terug op een geslaagde conventie, waar meer dan genoeg te beleven is. Met de verhuizing naar Ahoy in Rotterdam kan de Animecon meer bezoekers aan en is hiermee klaar voor de toekomst. De nieuwe locatie is nog een beetje wennen, maar de sfeer zat er goed in bij de organisatie en bezoekers. Op naar Animecon 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.