Blades (Thomas R. Rondinella) – Vinegar Syndrome

Jaws (1975) staat in het Guinness Book of Records te boek als eerste officiële blockbuster. Een term die aangeeft dat een film zo succesvol is dat het naast een gigantische hoeveelheid geld ook lange rijen die hele huizenblokken beslaan opbrengt. Dat succes bleef natuurlijk niet onopgemerkt en bracht een hele rij horrorfilms op open water als Piranha, Alligator en Orca. Ook de formule werd naarstig bewerkt. Films als Tremors (Jaws in het zand), Alien (Jaws in space), Grizzly (Jaws in het bos) maar ook een film als His House (Jaws in een huis) heeft een fiks deel aan de film van Steven Spielberg te danken. En dan is er Blades, een film over een bezeten grasmaaier die de golfbaan van de Tall Grass Country Club onveilig maakt. De film werd destijds door Troma opgepikt en is nuvan de vergetelheid gered door Vinegar Syndrome. Het label maakt zich hard voor films die bijna in de vergetelheid geraken en lapt ze zelfs op met een 2k remaster.

Plot: Op de Tall Grass Country Club kunnen de leden rekenen op luxe. Op het gebied van recreatie en sport kunnen de rijken hun hart ophalen en dit jaar komt er een professioneel toernooi dat zelfs op de nationale televisie uitgezonden gaat worden. Norman, de eigenaar heeft speciaal voor de gelegenheid Roy aangenomen als resident pro golfer. Roy was een veelbelovende broodgolfer tot hij zijn zenuwen niet kon bedwingen en nu aan de drank zit. Kelly verwachte dit baantje echter te krijgen en zit hiermee behoorlijk in haar maag. Als er ineens twee tieners in stukken worden teruggevonden bij hole 13 moeten ze hun problemen opzij zetten om de dader te vinden. Norman en de sheriff proberen echter enige vorm van slechte publiciteit te vermijden…

Blades is een Jaws parodie en dat blijkt al snel. Dezelfde verhaallijn wordt gevolgd en sommige scènes zijn bijna een op een overgenomen. Zo hebben we de “You knew” klap in het gezicht maar ook wordt er een grasmaaier aangewezen als schuldige. Roy vermoedt dat het niet klopt omdat de messen twee keer zo groot zouden moeten zijn. In een scène hangt de maaier op en snijdt Roy de zak open om te kijken of er naast gras ook ledematen inzitten. Klinkt bekend, toch? Uiteindelijk gaan de twee met een Deke, een chagrijnige oude tuinman van de club, op jacht. Deke heeft namelijk een verleden met de maaier.

Naast Jaws passeren er wel enkele andere films de revue. Zo zien we een man met een hockeymasker die luistert naar de naam Jason en doen sommige passages behoorlijk aan Caddyshack denken. Al is het door het budget misschien meer Caddyshack deel II. Toch werkt de flauwe humor wel. Mede door de ontzettend serieuze gezichten van de acteurs krijgt het geheel een dusdanig absurde sfeer dat het me verbaast dat deze film niet vaker in een adem genoemd wordt met bijvoorbeeld Troll 2. Maar misschien dat Vinegar Syndrome hier verandering in weet te brengen.

Ik heb Blades nooit eerder gezien dus over de kwaliteit van deze Blu-ray kan ik niets zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat de 2k scan er scherp uitziet. De kleuren zijn helder en de grain die we zien dragen toe aan de sfeer van de film. Het geluid in stereo is perfect te horen al is het achtergrond geluid heel af en toe te aanwezig en verdrijft het de dialoog een beetje. Mocht je nog iets meer willen weten over de film is er een commentaartrack met de schrijver en de regisseur en een making of documentaire die in een half uur duidelijk maakt hoe iets als Blades ooit gemaakt heeft kunnen worden.

Rating
  • 6.5/10
    Blades - 6.5/10
  • 7/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.