De 21 beste kerstfilms ooit

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: kerstfilms kijken om lekker in de kerstsfeer te komen. Vroeger was de kerstvakantie de uitgelezen mogelijkheid om veel van deze films te zien en ik nam het er dan ook van. Er zijn kerstfilms in alle vormen en maten, horror- of familiefilm, voor ieder wat wils. Ze hebben niet allemaal kerst als bovenliggend thema, maar spelen zich misschien enkel af met kerst op de achtergrond. Ik heb een lijst samengesteld met de beste films die ook maar íets met kerst te maken hebben, direct of indirect. Geniet van de lijst en wij van It’s Only a Movie wensen je een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuw (film)jaar!


21
 Batman Returns (1992)

Batman Returns ziet er geweldig uit, maar ontbeert een beetje de lol van het eerste deel. Michele Pfeiffer en Danny DeVito zijn sterk als respectievelijk Catwoman en Penguin en het kerstsfeertje maakt de film heerlijk kleurrijk, maar Tim Burton had de verplichting beter te presteren met dit materiaal. Desondanks opent Batman Returns deze Top 21 van de beste kerstfilms ooit!

xmasevil2

20 Christmas Evil (1980)
Christmas Evil is een van de vele films over een psychopaat in Kerstman-outfit die aan het moorden slaat en zeker een van de betere. De obsessieve Harry is een memorabel personage op het randje van komische waanzin die deze kersthorror heerlijk cynisch maakt. Het laatste shot is werkelijk geniaal.

19 The Muppet Christmas Carol (1992)
In een toplijst van kerstfilms van kerstfilms zul je altijd een verfilming tegenkomen van Charles Dickens’ A Christmas Carol. De eerste in deze lijst is de Muppet-versie. De Muppets staan altijd wel garant voor een amusante film en dat is hier niet anders. Tiny Tim is wel erg schattig.

18 ATM (2012)
Een van de meest overkeken kerstfilms van de laatste jaren moet wel ATM zijn. Het uitgangspunt van het vastzitten in een hok met een geldautomaat terwijl het buiten ijskoud is en je geterroriseerd wordt door een onbekende stalker is sterk en wordt kundig uitgevoerd. Heb je dit jaar niets beters te zien, geef ATM dan nog een kans.

Christmas-carol-2009-05

17 A Christmas Carol (2009)
De tweede film over Scrooge en zijn kwelgeesten is de versie met Jim Carrey. Visueel is de animatiefilm adembenemend. De toegepaste ‘motion capturing’ techniek was destijds revolutionair en doet nog steeds fantastisch aan. Veel verrassing vallen er verder echter niet te beleven met dit alom bekende verhaal.

16 The Nightmare Before Christmas (1993)
Een van de meest geliefde kerstfilms ooit moet wel The Nightmare Before Christmas zijn. Geproduceerd door Tim Burton staat deze kerstfilm bovenaan menig kerst-toplijst. De hype is wat mij betreft wat overtrokken, maar de stop-motion is nog steeds een waar genot. Het maakt zelfs de liedjes draaglijk.

15 The Children (2008)
The Children is een van de beste euro horrors van de laatste 10 jaar. Dat het verhaal zich tijdens kerst afspeelt zal niet iedereen bijgebleven zijn. Toch is het gezin waarvan de kinderen om onbekende reden aan het moorden slaan op kerstvakantie. Kinderen in horror, dat gaat vaak goed, zo ook hier.

SNDN1

14 Silent Night, Deadly Night (1984)
Moordende kerstmannen; velen vinden het maar niks. Woedend was men, ten tijde van het uitbrengen van Silent Night, Deadly Night, dat een liefdevol figuur als de kerstman als een psychopatische killer werd neergezet. Het heeft in ieder geval een film opgeleverd die nog steeds een van de meest aanbeden kersthorrors ooit is. Het vervolg staat niet in deze lijst, maar dat moet je zien om te geloven…

13 Jingle All the Way (1996)
We zien Arnold Schwarzenegger liever voor de camera in een kerstfilm dan erachter (Christmas in Connecticut). Het levert een bijzonder vermakelijke film op die het kind in je naar boven haalt met zijn verhaal over action figures (laten we het moraaltje maar even achterwege laten).

12 Silent Night, Bloody Night (1974)
Silent Night, Bloody Night is een haast vergeten kerstfilm. En wat is dat zonde. Niet alleen ziet de film er geweldig uit (voor zover je dat kunt beoordelen aangezien hier geen fatsoenlijke release van bestaat), Silent Night, Bloody Night is ook nog eens een van de eerste probeersels in het slashergenre. Dus nog voor Black Christmas en Halloween. Wat zou het geweldig zijn dit een keer geremasterd op blu-ray te mogen aanschouwen.

yavkfnsodmknbig

11 Dead End (2003)
Dead End wordt niet echt gezien als een kerstfilm. Het draait hier ook helemaal niet om kerst, maar om een gezin dat op weg is naar een kerstdiner en in een soort van Lynchiaanse nachtmerrie belandt. Dead End is een van de meest onderschatte films die ik al heb gezien. Lynch zou zich er in ieder geval niet voor hoeven te schamen, zou hij het hebben gemaakt.

10 Trading Places (1983)
Eddie Murphy beleefde zijn beste dagen in de jaren ’80 en Trading Places is een van zijn hoogtepunten. Het verhaal over een zwerver en miljonair die van rol verwisselen is een bekend concept, maar wordt meesterlijk neergezet door een vlot script en heerlijk acteerwerk van Murphy en Dan Aykroyd.

09 Scrooged (1988)
De leukste A Christmas Carol verfilming vind ik toch wel Scrooged. Er is geen betere acteur denkbaar dan Bill Murray om de rol van een Ebenezer-achtig personage op zich te nemen. Dit gebeurt dan ook met verve. Richting het einde wordt Scrooged wat zoetsappig, maar de weg ernaartoe is erg vermakelijk en zwaar 80’s, wat altijd een pluspunt is.

die-hard-main

08 Die Hard (1988)
Na Schwarzenegger en Stallone was Bruce Willis ongetwijfeld de grootste actiester van de 80’s. Dit was voornamelijk te danken aan Die Hard, een film die tot op heden vier vervolgen heeft opgeleverd en zich toevallig ook afspeelt tijdens kerst. John McClane is een memorabel personage dat het opneemt tegen een lekker clichématige bad-guy in een wolkenkrabber. One-liners, locatie, actie, Die Hard heeft alles wat een klassiek actie-vehikel maakt.

07 National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)
Ahh, de Griswolds, een typisch Amerikaans gezin dat alle cliches over Amerikanen bevestigt. Ze waren al erg leuk in Vacation, European Vacation en in (veel) mindere mate Vegas Vacation, maar hier zijn ze op hun best. De scène waar de kalkoen na veel opgebouwde spanning in elkaar zakt blijft voor mij een van de droogste filmmomenten ooit. Heerlijk.

06 Calvaire (2004)
Een atypische film in deze lijst, Calvaire, maar zeker een die een vermelding en een hoge notering verdient. Natuurlijk is Calvaire geen kerstfilm in hart en nieren, maar een ‘Christmas Special’ is wel de reden dat volkszanger Marc Stevens met autopech in de Belgische Ardennen terechtkomt. Wat er daarna gebeurt gaat alle waanzin te boven. Let vooral op de bizarre dansscène in de kroeg.

a-christmas-story-1

05 A Christmas Story (1983)
De film die misschien wel het beste het gevoel van kerst weet te vangen is A Christmas Story van horrorlegende Bob Clark. We volgen alles vanuit het perspectief van de jonge Ralphie, onvergetelijk neergezet door Peter Billingsley, waardoor Clark dat kerstgevoel van vroeger weer helemaal in je doet opleven. A Christmas Story is een en al nostalgie en een ietwat vergeten kerstfilm die een groter publiek verdient.

04 Home Alone (1990)
Net als A Christmas Story draait het verhaal hier om een kleine jongen. Alleen pakt regisseur Christopher Columbus het wat avontuurlijker aan dan collega Bob Clark. Het maakt Home Alone er absoluut niet minder op, want dit is echt typisch zo’n kerstfilm die je elk jaar bekijkt om in de kerstemming te komen en omdat Home Alone gewoon bijzonder amusant is. Veel krediet daarvoor gaat naar het inbrekersduo Harry en Marv, gespeeld door Joe Pesci en Daniel Stern.

03 It’s a Wonderful Life (1946)
Ongetwijfeld de meest zoetsappige film uit deze lijst is de klassieker van Frank Capra. Maar laat het maar aan Capra over om jou met zijn zoetsappigheid in te palmen. It’s a Wonderful Life is een heerlijke film die schaamteloos elke gevoelige snaar bij je weet te raken. Dit is de perfecte kerstfilm voor het hele gezin.

black-christmas-pic-3

02 Black Christmas (1974)
De tweede film van Bob Clark in deze lijst is van een heel andere orde dan A Christmas Story. Black Christmas is een film die even geniaal als van historisch belang is. Het slashergenre was niet hetzelfde geweest zonder dit macabere kerstverhaal. Maar Clark doet meer dan enkel invloedrijk zijn. Black Christmas is een lesje in sfeerfilmerij en spanningsopbouw. En dan die telefoontjes… Kippenvel.

01 Gremlins (1984)
En dan de beste kerstfilm ooit. Het is een beetje voorspelbaar, maar je kan er niet omheen. Gremlins is een film die je tientallen keren kunt zien zonder dat je je verveelt. Het begint al goed met de muziek van Darlene Love, de sfeer is grandioos, het verhaal een genot en de Gremlins onvergetelijk. Het is dit soort magie dat je mist in veel fantasieverhalen van nu. Gremlins is het zoveelste bewijs dat we CGI vaak niet nodig hebben. Een meesterwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.