De genrefilm (bijna) volledig genegeerd door de Oscars

Hoewel de Oscars bij mij al heel lang niet echt serieus genomen worden, ben ik elk jaar toch wel nieuwsgierig of er bepaalde genrefilms toch erkend worden door de Academy. Ook dit jaar is het helaas weer het geval dat de genrefilm compleet genegeerd wordt door de vastgeroeste elite in Hollywood. De enige film die een nominatie binnen heeft gehaald is A Quiet Place voor Best Sound Editing. Volgens mij hadden er wel meer genomineerd mogen worden.

Allereerst vind ik dat John Carpenter een nominatie had verdiend voor zijn soundtrack voor Halloween. Hoewel de film niet groots is, neigt hij er op momenten wel naar dankzij de simpele, maar zeer effectieve score van Carpenter. De man bewijst alweer dat hij weinig middelen nodig heeft om spanning en sfeer te creëren. Ondanks dat ik wat te hoge verwachtingen had van Hereditary, had ik ergens wel verwacht dat de rol van Toni Collette meer aandacht had gekregen. Van een Oscar-nominatie had ik in ieder geval niet vreemd opgekeken.

Mijn favoriete genrefilm van 2018 is Suspiria. Ik begrijp dat de film niet omarmd wordt door de mainstream, maar de Academy had hier toch wel wat meer in mogen zien? De ijzersterke cinematografie, regie en score van hadden wat mij betreft meer aandacht verdiend. Een ander voorbeeld is Mandy, een film die ik helaas nog steeds niet heb gezien, maar van wat ik begrijp moet het een visueel pareltje zijn. Panos Cosmatos had met Beyond the Black Rainbow al bewezen een visionair te zijn.

En zo zijn er wel meer voorbeelden van films die zelfs voor de Oscars meer gezien zouden mogen worden. Wij begrijpen allemaal dat bepaalde films te niche zijn, maar Hereditary, Halloween en Suspiria zijn toch echt wel titels die mee hadden kunnen dingen. Jammer toch dat dergelijke films telkens weer compleet genegeerd worden.

Wat zijn volgens jullie nog meer voorbeelden van films die mee hadden mogen dingen voor een Oscar? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.