De It’s Only a Movie Top 50 van de jaren 10 – deel 2 (40-31)

40 – 13 Assassins (2010)

Je hebt epische gevechten en epische gevechten gedaan door Takashi Miike! 13 Assassins is een samurai-film waarin Miike laat zien dat als hij een stapje terug doet qua tempo en gekkigheid hij een van de beste regisseurs van deze tijd is. Maar zo af en toe sijpelt er iets van de oude Miike door en dat geeft de film dan net wat extra’s. En dan te bedenken dat hij nog 18 films heeft gemaakt in dit decennium!

39 – The Wailing (2016)

Regisseur Na Hong-jin had al eerder bewezen met The Chaser dat hij een voortreffelijke kijk heeft op het creëren van spanning. Hij overtreft zichzelf met The Wailing. De film werd in zijn thuisland Zuid-Korea overladen met prijzen, terecht. The Wailing is een van de beste horrorfilms uit Zuidoost-Azië van de afgelopen tien jaar.

38 – Kick-Ass (2010)

Kick-Ass is een van de eerste succesvolle superheldenfilms die niet afkomstig is uit de stal van Marvel of DC. De film is gebaseerd op de gelijknamige comics van uitgeverij van Mark Millar en John Romita Jr. Regisseur Matthew Vaughn heeft zich vastgebeten in de inhoud van de gewelddadige strips. Hierdoor had hij moeite de film te financieren, maar het is hem uiteindelijk gelukt zonder wijzigingen aan te brengen in het script. In 2013 verscheen het mindere vervolg. In 2018 is de stripreeks weer nieuw leven ingeblazen bij Image Comics. Je kunt nu weer maandelijks genieten van de avonturen van Kick-Ass en Hit-Girl.

37 – Under the Skin (2013)

Een van de meest opmerkelijke science fiction-films van de afgelopen tien jaar is ongetwijfeld Under the Skin, een typische love-it-or-hate-it film. Voor de een gebeurt er gewoonweg te weinig, de ander ziet er een ingetogen meesterwerk in. Wij zitten er tegen de stroom in toch tussenin. Regisseur Jonathan Glazer weet er in ieder geval visueel een snoepje van te maken met een Scarlett Johansson zoals we haar nog nooit hebben gezien (en naakt!).

36 – The Lords of Salem (2012)

Na het maken van zijn eigen Halloween-films, besloot Rob Zombie dat hij het over een andere boeg wilde gooien. Hij mocht van Jason Blum Lords of Salem maken en kreeg volledige creatieve vrijheid, en dat is te zien! De film is zeer duister en laat een andere kant van nachtmerries zien die wij gewend zijn. En dat allemaal met maar anderhalf miljoen dollar.. Dit willen wij meer zien!

35 – John Wick (2014)

Om het kort te houden: John Wick is een van de beste actiefilms van dit decennium. De dunne plot werkt om van punt A naar punt B te komen en de film slaagt erin om een interessante wereld om John Wick heen te bouwen. Verder is het bijna non stop actie, schieten en ontploffingen waarbij je goed ziet dat de regisseurs zelf jarenlange ervaring als stuntmannen hebben en weten wat ze doen. Keanu Reeves is in topvorm!

34 – These Final Hours (2013)

Wat zou je doen op de laatste dag van de aarde? Deze vraag staat centraal in deze Australische apocalyptische science fiction-film. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen, maar regisseur Zack Hilditch weet het heel realistisch in beeld te brengen. In grote soortgelijke Hollywood producties draait het vooral om de bombastische special effect, maar in These Final Hours zie je vooral ijzersterk acteerwerk van Down Under. Inmiddels wordt er gesproken over een Amerikaanse remake, die vast niet aan het origineel zal kunnen gaan tippen.

33 – Deadpool (2016)

Deadpool, the merc with a mouth, kreeg eindelijk zijn eigen film in 2016. Ryan Reynolds lijkt gemaakt voor de antiheld die niets heel laat van de vierde muur. Het levert een film op met veel humor en heel veel geweld. Deadpool kiest er meer voor het superheldengenre op de hak te nemen dan echt een satire te zijn en dat werkt. In 2018 verscheen er een vervolg.

32 – Bone Tomahawk (2015)

Bone Tomahawk is een horror-western. Zo zie je ze niet veel. Het begint al gelijk lekker met een ranzige openingsscène met de helaas al overleden Sid Haig. Verder is de film vooral een treat voor de fan van Kurt Russell die hiermee een terugkeer maakt naar genre cinema. Misschien dat er ooit weer een samenwerking in zit met John Carpenter? Wie weet…

31 – Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the 70’s (2012)

De jaren 10 waren goed voor een aantal voortreffelijke genrefilm documentaires. Zo ook deze over de politie- en gangsterfilms uit Italië uit de jaren 70. De liefde van maker Mike Malloy voor het genre spat er vanaf en alle belangrijke spelers komen aan het woord. Alles voorzien van een heerlijke soundtrack die zo uit een van de films zou kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.