Death Wish II (Vinegar Syndrome) – Charlie’s Back!

Arme, arme Paul Kersey. Is ie maar net bekomen van de verkrachting en moord op zijn vrouw, moet ie het ditmaal doen met de vernedering en het verlies van zijn dochter. Dan zit er maar een ding op, nogmaals wraak nemen op de daders. En hoe! Death Wish II doet nog een schepje bovenop het al brute en controversiële eerste deel.

Death Wish uit 1974 was een film die van exploitatie een succes heeft gemaakt. Death Wish deed het bovenverwachting goed aan de box-office dus kon een vervolg niet uitblijven. Tegenwoordig zou dat betekenen dat de film alleen maar toegankelijker wordt. In 1982 ging dat even anders. Death Wish II doet er namelijk een schep of twee bovenop.

Dit vervolg, dat 8 jaar lang op zich liet wachten omdat Charles Bronson overtuigd moest worden hier aan mee te werken, is zwaar verminkt uit de montagekamer gekomen. Minuten moesten geknipt worden omdat de verkrachtingsscènes behoorlijk ‘in your face’ getoond worden. Erg apart ook om Laurence Fishburne, die later zou uitgroeien tot een a-lijst acteur, in dergelijke scènes te zien.

Wat Death Wish II nog wat extra ‘sleaziness’ geeft is de score van niemand minder dan Jimmy ‘Led Zeppelin’ Page. Dat geeft dit vervolg net even dat beetje meer glans dan zijn voorganger en er zijn dan ook veel mensen die dit deel prefereren boven het origineel. Bruter, smeriger en een score van Jimmy Page? Count me in!

Het heeft lang geduurd. Vele geknipte DVD- en Blu-ray releases later werd een paar jaar terug eindelijk een opgepoetste en volledig ongeknipte versie uitgebracht door het Amerikaanse Scream Factory. Diezelfde print wordt nu ook gereleased door Vinegar Syndrome. Een beetje overbodig zou je zeggen, maar ik heb zoiets van: “hoe meer keus hoe beter”.

Het beeld en geluid zijn fantastisch. De film wordt getoond in zijn originele 1.85:1 verhouding en in 2160p 4k. Het geluid is DTS HD 2.0 en klinkt geweldig, zeker de score van Page. Vinegar Syndrome heeft er voor gekozen om ook de tv-versie hierop te zetten al zal hier niet direct veel interesse voor zijn gezien deze versie zwaar geknipt is. Wel is het voor de compleetheid fijn om die cut erbij te hebben. De Blu-ray schijf heeft een paar interessante extra’s waaronder 4 featurettes en een trailer

Zoals gewoonlijk heeft Vinegar Syndrome voor de eerste 5000 bestellingen op hun eigen site een versie met slipcover beschikbaar gesteld, die alweer behoorlijk in trek en aan de prijs is.

Rating
  • 8/10
    Death Wish II - 8/10
  • 8/10
    Vinegar Syndrome 4k UHD Blu-ray - 8/10
8/10

Samenvatting

Bruter en smeriger dan het eerste deel én met een score van Jimmy Page? Count me in! Death Wish II is een geweldig vervolg op een al even goed origineel en wordt eer aangedaan met deze ongeknipte en opgepoetste release van Vinegar Syndrome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.