DVD Flashback – Deel 3: Vreemde keuzes

In deze rubriek blikken we terug op de nog niet zo heel lang geleden hoogtijdagen van de DVD. Ondanks dat het niet verschrikkelijk lang geleden is waren het andere tijden, tijden zonder dat iedereen films downloadde en zonder On Demand services zoals Netflix. Betere tijden voor grote en kleine labels die die dus ook films naar hartenlust op de Nederlandse markt uitbrachten. Deze keer pikken we er drie films uit die misschien niemand zou verwachtten op de Nederlandse dvd markt.

Pledge Night (Paul Zinner) – Shock DVD

11311856_979088035437206_1636746460_nPledge Night is een low budget slasher en valt nog net onder de noemer 80’s slasher want gemaakt in ´89 en uitgekomen in ´90. Maar dat zie je niet af aan deze onbekende en goedkope horrorfilm. De film begint als een soort college komedie waarin een stel kersverse studenten aan een aantal nogal kleinerende en vergaande ontgroeningsrituelen onderworpen worden. Halverwege verandert de film in een bovennatuurlijke slasher. Behoorlijk slecht geacteerd en geschoten maar toch ook best vermakelijk, voor de liefhebbers van slechte films in het straatje van Troma dan. De kwaliteit van de DVD sluit ook goed aan bij de film en lijkt van een vhs bron te komen.

Fire and Ice (Ralph Bakshi) – Indies Home Entertainment

11304449_979088072103869_1800829694_nFire and Ice is een vrij simpele fantasy film, een vrij standaard verhaaltje met een duidelijke scheiding tussen goed en kwaad. Het bijzondere is dat het een animatie is die die niet echt geschikt is voor jonge kinderen, ondanks dat de film van indies het label 6 jaar: meekijken gewenst heeft gekregen. De film is voor zulke jonge kijkers toch wat te gewelddadig, en de kledingkeuze van de voluptueuze princes Teegra lijkt ook niet echt gepast. De film komt van de hand van Ralph Bakshi, bekend van de beruchte animatie Fritz the Cat. Maar de combi animatie en fantasy was hem ook niet vreemd want voor Fire and Ice maakte hij ook al Wizards en was hij ook verantwoordelijk voor de animatie versie van Lord of the Rings. De animatie van Fire and Ice kun je vergelijken met de jaren 80 cartoons als He-Man maar dan een stuk soepeler en met veel meer aandacht besteed aan de achtergronden. Op de dvd is een korte biografie en filmografie opgenomen. Verder is de dvd ook dik in orde met een redelijke breedbeeldtransfer en dolby 5.1 audiotrack.

The Afterman (Rob van Eyck) – Zeno Pictures

11258685_979088142103862_520728419_nVan deze Belgische film uit 1985 had ik nog nooit gehoord voordat Zeno hem uitbracht op DVD. Deze post apocalyptische thriller kreeg destijds in België dan ook maar een zeer gelimiteerde release. De film gaat over een man die zijn dagen slijt in een schuilkelder na een nucleaire oorlog (we gaan er maar vanuit dat “De Bom” de veroorzaker van de apocalyps is, het is tenslotte een jaren 80 film) maar door een kortsluiting toch naar buiten moet en daar ontdekt dat hij niet de enige overgebleven mens is. Wat hij aantreft is een primitieve samenleving vol van  geweld en seks, veel seks. The Afterman is een rare film vol met sleaze en geweld maar zonder enige dialoog. Verwacht geen grootse sets, actiescènes of goede acteurs. Toch is het een film die je als liefhebber een keer gezien moet hebben.

Eerder in DVD Flashback:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema

1 gedachte over “DVD Flashback – Deel 3: Vreemde keuzes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.