Retrospectief: F.A.C.T.S. 2015 (Flanders Expo Gent)

F.A.C.T.S., het jaarlijkse evenement voor filmfans, otaku’s, gamers en cosplayers, heel veel cosplayers, zit er weer op. Afgelopen weekend liep het Belgische Gent weer vol met fans uit de Benelux en daarbuiten om hun helden te ontmoeten, die ene comic te scoren, of om hun nieuwe kostuum (dat uiteraard net op tijd af was) te showen. Deze 25ste editie in de 23ste jaargang (er is tweemaal getracht er een tweejaarlijks evenement van te maken) heeft enkele grote namen op de gastenlijst staan, waaronder uit de filmwereld. Zo zien we Christopher Lloyd (Back to the Future), John Rhys-Davies (Indian Jones, Lord of the Rings), Casper van Dien (Starship Troopers), William Sadler ( The Green Mile, The Shawshank Redemption), Ernie Hudson (Ghostbusters, The Crow), Summer Glau (Firefly, Terminator The Sarah Connor Chronicles), Peter Mayhew (Star Wars) en op zaterdag Alfie Allen (Game of Thrones).

20150927_113103
Ook waren er weer de nodige replica’s de bewonderen

Tegen een vergoeding kan je een handtekening of een selfie aan de tafel halen, of gaan voor de fotoshoot. Wat echter wel een spijtige ontwikkeling is van de laatste jaren door de grotere aanloop naar conventies, is dat de prijzen hiervoor sterk gestegen zijn. Waar je vroeger voor een euro of 15 een handtekening had op een foto, al dan niet gepersonaliseerd, en een praatje, is dit tegenwoordig al gauw het dubbele. Christopher Lloyd vraagt zelfs 50 euro, en op de vraag of hij hem wil personaliseren snauwt zijn manager dat dat niet gebeurt waarop prompt de volgende bezoeker naar voren wordt geschoven. Gelukkig nemen de andere gasten wat meer tijd voor de fans en is op zondag de rij praktisch niet aanwezig waardoor je een praatje kan maken.

Zo spreken we Ernie Hudson, die het nog steeds erg jammer vindt dat zijn Ghostbuster, Winston Zeddemore, niet de rol was zoals in het eerste script, zegt John Rhys-Davies dat Shogun, waar hij Vasco Rodriguez in speelt, verantwoordelijk is voor sushi in Noord-Amerika, en vraagt William Sadler sarcastisch of dat de Nederlandse spelling van zijn naam is als hij naar de poster achter hem wijst waar zijn naam met drie L’en gespeld is.

20150927_143033
Een van de vele stands

Dit jaar kent een prijsverhoging voor standhouders van 40%, maar toch stonden de hallen tot aan de rand volgebouwd met beelden, replica’s, zwaarden, films, comics en curiosa. Galaxyshop.nl is een van de stands met merchandise voor onze doelgroep. Zijn stand ligt vol met toverstokken uit Harry Potter, Hulkbusters uit Age of Ultron, en vintage Kenner actiefiguren van o.a. Luke Skywalker. Ramon: “F.A.C.T.S. is ieder jaar weer een feestje, het is een uitgelezen kans om klanten eens persoonlijk te ontmoeten, en de sfeer is natuurlijk geweldig!”
Het Duitse Hard to Get heeft een stand met Hardboxes en moeilijk verkrijgbare films als Violent Shit (Andreas Schnaas) en wat onbekendere Giallo’s en no budget horror.
Verder is er bijvoorbeeld ook veel vintage toys te bewonderen, wat een feest van herkenning is voor mensen die nostalgie een warm hart toedragen.

Met de drukte van dit jaar komt helaas ook de nodige diefstal. Zo meldt Ramon dat er zaterdag een item gestolen is van zijn stand, en van de stand van de Replica Prop Forum is een replica van een cryocannister uit Jurassic Park ontvreemd. Op Facebook zijn al beelden van de vermeende dader van het laatste feit opgedoken. Hopelijk komt deze snel terecht.

20150927_125924
Er kon ook gegamed worden

De catering is verzorgd, prijzen zijn conform de evenementen van tegenwoordig, en dus wat aan de hoge kant. Wel is er een divers aanbod. Echter is het afrekenen nog niet heel goed uitgewerkt. Je kiest van tevoren wat je wil hebben, rekent af, en loopt met een bonnetje naar het desbetreffende uitgiftepunt.  Op zich is daar niets mis mee, echter verzuimt de kassamedewerkster tot tweemaal toe het wisselgeld te geven, waarschijnlijk door de druk van de immense rij mensen voor haar kassa, daar er maar een kassa was per plein, wat op ongeveer twintigduizend bezoekers (grove schatting) wat weinig is als het grootste gedeelte daarvan om een uur of een besluit te gaan eten.

Het is een kleine smet op een verder uitstekende editie. F.A.C.T.S. is de grootste sci-fi, comic en anime festival van Europa en doet zijn naam dit jaar weer eer aan. De gasten waren noemenswaardig, de hallen overvol en de organisatie bijna vlekkeloos. Volgend jaar is It’s Only a Movie er vast en zeker weer bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.