Recensie: Avatar – De Legende van Aang – De complete serie

Het werd tijd dat de Nickelodeon-serie Avatar: The Last Airbender, ook wel bekend als “De Legende van Aang”, een eigen boxset zou krijgen. Universal heeft nu dan eindelijk een geweldige set op de markt gebracht waarop de boeken Water, Aarde en Vuur verdeeld over 9 (!) discs staan. Een waar feest voor de liefhebber van de animatieserie.

Avatar is bedacht door de Amerikanen Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko. Wie dacht dat de serie een bedenksel was uit Azië heeft het dus mis. Wel heeft het duo zich flink laten inspireren door de Oosterse cultuur, voornamelijk de Chinese en Japanse, en regisseur Hayao Miyazaki, maker van o.a. Spirited Away en Princess Mononoke en zonder twijfel het bekendste Japanse export product op dit gebied.

Plot: Zoals gezegd bestaat het verhaal van Avatar uit drie boeken: Water, Aarde en Vuur. Lang geleden leefden vier verschillende naties – Water, Aarde, Vuur en Lucht – in vrede samen, totdat Vuur besloot oorlog te voeren tegen de andere naties. De enige die de oorlog kan stoppen is de Avatar, beheerser van alle vier de elementen. Na de verdwijning van de Avatar, vinden Katara en haar broer Sokka een nieuwe Avatar in het ijs genaamd Aang. Aang kan lucht aansturen en moet de andere drie elementen nog onder de knie krijgen. Daarvoor reist hij samen met Katara en Sokka naar de Noordpool af. Zij worden nu achtervolgd door Zuko, de verbannen zon van Vuurheer Ozai. Hij mag alleen terugkomen als hij Aang weet te vangen.

Bovenstaande is nog maar de plot van Boek 1. Het volgen van de gehele serie vergt behoorlijk wat tijd, maar is het meer dan waard, zeker als liefhebber van Aziatische animatie. Dat Avatar hieraan doet denken en authentiek aandoet is niet vreemd. De animatie werd namelijk verzorgd door een Koreaanse studio. Maar wat de rode draad door de serie is, is de onderliggende Oosterse filosofie, met name het Hindoeïsme, Taoïsme en Boeddhisme. Hoofdpersoon Aang doet denken aan een monnik en dat is dus niet zonder reden. Grote ogen en schattige beestjes kennen we ook allemaal van vooral Studio Ghibli, maar de makers zijn nog veel verder gegaan en hebben zich laten inspireren door Chinese architectuur en zelfs voor de vechtscènes hebben ze een specialist aangetrokken, namelijk vechtsportinstructeur Sifu Kisu. Avatar ademt in alles dus een authentieke Aziatische sfeer uit en dat is precies wat de makers voor ogen hadden.

Avatar: The Last Airbender is een serie voor jong en oud. Oud kan zich verkneukelen op alle Aziatische invloeden en jong vermaakt zich prima met het verhaal en de vechtscènes. Universal heeft zich uitgeleefd met deze boxset. De afleveringen staan er werkelijk schitterend op en het design van de boxset is om U tegen te zeggen. Een heerlijke boxset om in huis te halen als je liefhebber bent van de serie en een ultiem cadeau voor de aankomende feestdagen!

https://www.youtube.com/watch?v=Rz7EsOua-D4

Eindoordeel
  • 8/10
    Avatar: The Legend of Aang - 8/10
  • 8.5/10
    Universal boxset - 8.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.