Recensie: Righting Wrongs (Vinegar Syndrome)

De Hong Kong cinema liefhebber houdt de laatste jaren geen geld over met geweldige release uit de UK van o.a. 88 Films en Eureka. Maar ook Vinegar Syndrome doet zo nu en dan een duit in het zakje. Zo ook met deze release van Righting Wrongs (wellicht beter bekend als Above the Law) van regisseur/acteur Corey Yuen die niet alleen een hand vol Hong Kong klassiekers als Ninja in the Dragons Den en Dragons’s Forever regisseerde maar ook verantwoordelijk was voor de eerste Transporter film. 

Plot: Als de gerespecteerde aanklager Ha Ling-Ching (Yuen Biao) gefrustreerd raakt met het rechtssysteem besluit hij het recht in eigen handen te nemen. Zijn uitstekende martial arts skills komen zo mooi van pas. Natuurlijk wordt deze zaak onderzocht door de politie en het duurt dan ook niet lang voordat senior inspector Cindy See (Cynthia Rothrock) Ha op de korrel heeft. Samen met haar nieuwe partner Stinky Egg (gespeeld door regisseur Corey Yuen zelf) legt ze Ha Ling het vuur na de schenen en ook hier komt het weer mooi uit dat Cindy zelf ook een mooi stukje vechtsport beheerst. Tijdens het onderzoek blijkt trouwens dat er veel meer achter de misdaadorganisatie zit dan eerst gedacht werd.

Righting Wrongs is een heerlijke martial arts actiefilm. Een simpel verhaaltje dat ondanks een kleine twist weinig om het lijf heeft. Maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door leuk spel van de hoofdrolspelers, een aantal geweldige vechtscenes en dito stuntwerk. In de Righting Wrongs cut (de originele Hong Kong versie, later meer hierover) is het ook een compacte film van net iets meer dan 90 minuten die een heerlijke pace heeft, er wordt niet veel tijd verspild aan lange dialogen of karakter ontwikkeling. Ook wordt de comic relief aardig kort gehouden, al blijft het een Hong Kong film met zijn typische ‘mood shifts’ en krijgen we natuurlijk wel een paar over de top grappig bedoelde personages. Maar er zit niet genoeg humor in om dit een actie-comedy te noemen zoals hij op IMDb staat. Verder is de film eigenlijk best hard en bij tijden zelfs wat gritty. 

De vechtscenes zijn stuk voor stuk de moeite waard. Zowel Yuen Biao (het meest bekend van zijn rollen in Jackie Chang films) als Cynthia Rothrock zijn hier misschien wel in de vorm van hun leven en het is dan ook jammer dat we maar één scene te zien krijgen waar ze het tegen elkaar opnemen. Deze is dan wel om je vingers bij af te likken. De stijl van de vechtscenes doet ook wat denken aan de Jackie Chan films maar dan zonder de humor en slapstick. En dan zijn er nog de stunts, al dan niet tijdens de vechtscenes. Deze zijn ook zo typisch jaren 80 Hong Kong actie cinema, niet per se groots opgezet en soms maar een paar seconden in beeld, maar zo goed gedaan en zo gevaarlijk! Dit alles maakt Righting Wrongs een must voor de liefhebber. 

De film ziet er ook nog eens echt prachtig uit. Beeldkwaliteit is van een niveau dat je niet gewend bent van dit soort films van deze periode. Scherp en heel natuurlijke kleuren. Het geluid is een stukje minder van kwaliteit maar dat nemen we dan maar op de koop toe.  

De cuts. Vinegar Syndrome heeft geen half werk geleverd en presenteert de film in drie verschillende versies. De originele Hong Kong cut, 96 minuten met Cantonese, Engelse en Mandarijnse geluidstracks en nieuwe Engelse ondertitels. Bij deze versie zitten twee verschillende audio comment tracks met Cynthia Rothrock, een nieuwe special voor deze release en een die al voor een eerdere release is opgenomen. 

Op disc 2 vinden we de Chinese versie, een langere 100 minuten cut. Vergezeld van een audiotrack in het Mandarijn met Engelse ondertitels. Bij deze versie zit ook audiocommentaar van martial arts kenners Mike Leeder en Arne Venema. En als laatste staat de  “Above the law cut” ook nog op deze schijf, met 92 minuten de kortste versie.  Alleen al op dit vlak een meer dan complete release. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de extra’s gehad. Met ruim meer dan 2 uur aan zowel nieuwe als eerder verschenen interviews met Cynthia Rothrock, Karen Sheperd, Melvin Wong, Peter Cunningham en Yuen Biao. Erg mooi om te zien hoe in het nieuwe interview Cynthia Rothrock nog steeds super enthousiast is over deze film en over haar filmcarrière in het algemeen. 

Hiernaast vinden we nog een video essay, een photo gallery en trailer. Naast dit alles is er nog een aparte schijf voor de 91 minuten durende documentaire The Best of Martial Arts, gepresenteerd door John Saxon waarin een heel scala aan bekende martial arts artiesten voorbij komt.

Rating
  • 7/10
    Righting Wrongs - 7/10
  • 9/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 9/10
8/10

Samenvatting

Righting Wrongs is een must voor de fan van Hong Kong cinema. Vinegar Syndrome heeft geen half werk geleverd met deze release en presenteert de film in drie verschillende versies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.