Recensie: Samaritan (Prime Video)

Zet Amazon Prime met Samaritan het superheldengenre op zijn kop? Helaas niet, maar toch weet de streamingsdienst tussen al het Marvel en DC geweld een vermakelijke actiefilm neer te zetten met niemand minder dan Sylvester Stallone als superheld.

Plot: De 13-jarige Sam Cleary (Javon ‘Wanna’ Walton) woont samen met zijn moeder in een van de vele achterstandswijken van Granite City. Hij herinnert zich de verhalen van de tweeling Samartian en Nemesis, supermensen met ongelofelijke krachten. De jongens zijn elkaars tegenpolen, want waar Samaritan de mensen wil helpen wil Nemesis Granite City is chaos storen. Een confrontatie tussen de broers is niet te vermijden. Het is al 25 jaar geleden dat de tweeling tijdens een gevecht in een energiecentrale om het leven kwam door een enorme explosie. Toch zijn er mensen die geloven dat Samaritan de explosie heeft overleefd en Sam is daar eentje van. Als Sam op een dag wordt lastig gevallen door een straatbende, wordt hij gered door Joe (Sylvester Stallone). Joe is vuilnisman en woont aan de overkant van Sam. De jongen is er van overtuigd dat Joe Samaritan is en start zijn eigen onderzoek waarbij hij de oude man niet uit het oog verliest. Het wordt weer onrustig in Granite City als bendeleider Cyrus (Pilou Asbæk) zijn hand weet te leggen op de voorhamer van Nemesis. Hiermee wist de superschurk 25 jaar geleden zijn broer bijna te verslaan. Met het wapen lijkt Cyrus op een herboren Nemesis, die de stad opnieuw in chaos wil storten. Als de misdaadgolf toeneemt en Sam hier ook bij betrokken raakt, besluit Joe uit de anonimiteit te komen en opnieuw de strijd aan te gaan.

Samaritan is simpel, maar vermakelijk. Het eeuwenoude verhaal over goed tegen kwaad wordt door regisseur Julius Avery omgezet naar een modern superheldenverhaal. De personages van Sam en Joe worden goed uitgewerkt en gelukkig valt het irritatiegehalte van de jonge acteur mee. Dat geldt niet voor de schurken in de film. Ik was niet echt onder de indruk van Asbæk en zijn bende. Dat een op zich simpele crimineel plotseling superkrachten krijgt door een hamer vond ik niet echt passen bij de rest van de film. De film heeft een donkere sfeer, maar bevat ook lichtpuntjes. Met name door het samenspel van de jonge en oude acteur. De actie is steviger dan ik had verwacht en het is heerlijk om Stallone los te zien gaan. De 76-jarige acteur bewijst in Samaritan dat hij het nog goed kan.

Samaritan is gebaseerd op de comics van Bragi F. Schut, Marc Olivent en Renzo Podesta. Die werden in 2014 uitgegeven door Mythos Comics. De makers hebben de comics, waarvan er slechts twee zijn verschenen, weer gebaseerd op een screenplay dat nog niet was opgepakt door een filmstudio. Het is leuk om te zien hoe comics en films met elkaar verbonden zijn. Uiteindelijk hebben we nog 8 jaar moeten wachten voordat Samaritan werd gemaakt. Samaritan is een kleine verademing op al het formulewerk dat door grote studio’s als Marvel en DC over ons worden uitgestort. De donkere sfeer van de film spreekt mij wel aan en ik ben blij dat er geen geforceerde humor in zit, maar wel een paar lekkere one-liners van Stallone. In Samaritan zien we Stallone zoals we hem het liefst zien, als actieheld. Dit keer niet met bokshandschoenen, messen, mitrailleurs of ander zwaar geschut, maar met superkrachten. Samaritan is een leuke actiefilm geworden en zorgt voor iets meer dan anderhalf uur popcornvermaak. De film is inmiddels te zien op Amazon Prime.   

Rating
  • 6/10
    Samaritan - 6/10
6/10

Samenvatting

In Samaritan zien we Stallone zoals we hem het liefst zien, als actieheld. Dit keer niet met bokshandschoenen, messen, mitrailleurs of ander zwaar geschut, maar met superkrachten. Samaritan is een leuke actiefilm geworden en zorgt voor iets meer dan anderhalf uur popcornvermaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.