Recensie: Satan’s Blood (Vinegar Syndrome)

Juan Piquer Simón en Vinegar Syndrome zijn een match die al eerder gemaakt is. Onlangs recenseerden wij Cthulhu’s Mansion, een film gebaseerd op het werk van H.P. Lovecraft. Met Satan’s Blood heeft Lovecraft niets te maken. Simón ook wat minder, want die mocht slechts assistent van Carlos Puerto zijn. Toch is Satan’s Blood weer een typisch 70’s, Europees cultwerkje geworden met een charme waar je als liefhebber moeilijk omheen kan.

Plot: Andy en Thelma ontmoeten Bruno en Anne, een vreemd stel dat hen uitnodigt naar hun landhuis net buiten Madrid. Als Andy en Thelma die avond wegens een storm niet naar huis kunnen, overnachten zij daar. De twee stellen besluiten die avond een Ouija bord uit de kast te halen, maar al snel ontstaan er conflicten. Het blijkt dat Thelma een affaire had met Andy’s broer. Anne bekritiseert Bruno op haar beurt over zijn zelfmoordpoging. Dit alles is het begin van gruwelen die hen wachten in het huis.

Net als Cthulhu Mansion hebben we ook hier te maken met een groot landhuis, meteen het sterkste punt van Satan’s Blood. Dit soort 70’s euro-trash moet het vaak hebben van hun locaties. Sowieso is het hele 70’s sfeertje een aspect waar deze films eindeloos op kunnen teren, maar hier is het huis ook echt een meerwaarde. Het budget laat ook niet veel meer toe en dat is in het geval van locatie vaak misschien maar goed ook.

De casting is eigenlijk perfect. Het acteerwerk is nergens groots maar Andy en vooral Thelma hebben echt wat naïefs over zich, waar Anne en Bruno daadwerkelijk een vreemde vibe over zich hebben. Er klopt veel niet en de makers weten dit grotendeels goed uit te buiten. Maar het budgettaire aspect wordt vroeg of laat toch weer een probleem. Verder dan een vreemd sfeertje kom je niet want de duivelse aanwezigheid komt nooit volledig tot haar recht.

Het einde is gelukkig nog wel leuk gevonden en laat je toch met een bevredigd gevoel achter, al had er over het geheel veel meer ingezeten met wat meer budget.

Qua releases is dit niet de meest uitgebreide Blu-ray van Vinegar Syndrome. Er staat een uitgebreide making-of op met o.a. Carlos Puerto en actrice Sandra Alberti en dat is het zo’n beetje. Het beeld en geluid zijn wel weer erg mooi opgepoetst, precies hetgeen waardoor wij dit soort pulp soms veel te makkelijk in huis halen. De originele 35mm is in 4k opgepoetst en dat ziet er werkelijk schitterend uit.

Waardering
  • 6/10
    Satan's Blood - 6/10
  • 7/10
    Vinegar Syndrome Blu-ray - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.