Top 10 old school Schwarzenegger films

Volgens velen is de in Oostenrijk geboren Arnold Schwarzenegger de grootste actieheld aller tijden. De laatste jaren kunnen we gelukkig weer van zijn films genieten nadat hij 8 jaar heeft gespendeerd als gouverneur in ‘zijn’ Californië. Deze politieke filmpauze heeft ervoor gezorgd dat Arnie in zijn comeback in The Expendables (2011) er in een klap een stuk ouder uitzag dan in Terminator 3 (2003). De jaren zijn helaas steeds meer van hem af te lezen en de 80’s en 90’s lijken daarmee steeds verder weg. Om de oude ‘Ahnold’ nog eens even in het zonnetje te zetten heb ik een top 10 samengesteld van Schwarzeneggers beste films uit zijn hoogtijdagen. “Get to the choppah!”10
True Lies (1994, James Cameron)
Deze testosteron gevulde top 10 trapt af met een film die Schwarzenegger in een James Bond-jasje stopt. James Cameron weet met True Lies een zeer aardige mix van humor en actie te maken die gelukkig nooit te melig weet te worden. Het spionage-aspect gaat Arnie goed af en Jamie Lee Curtis weet zelfs met haar korte kapsel nog erg heet te zijn. True Lies is geen meesterwerk, maar kent een erg hoog entertainment gehalte.

Raw Deal - L 1440

09 Raw Deal (1986, John Irvin)
Raw Deal is een 80’s formulefilm pur sang. Ruil Schwarzenegger in voor een inwisselbare acteur en je hebt direct een mindere film, maar omdat Arnie ook hier weer enorm cool is en bijvoorbeeld onder de muziek van Satisfaction van de Stones zijn vijanden neermaait verdient Raw Deal gewoon een plek in deze top 10.

08 The Running Man (1987, Paul Michael Glaser)
The Running Man is een film die alle ingrediënten in zich heeft die de 80’s zo vermakelijk maken. De muziek, de one-liners, de lompe actie, het is allemaal genieten. Maar The Running Man wordt nog een tikkeltje beter door de kleurrijke setting en de uitzinnige plot waarin de entertainment industrie het zwaar te verduren krijgt.

07 Last Action Hero (1993, John McTiernan)
Last Action Hero is een vreselijk ondergewaardeerde film, die op een originele manier de belevingswereld van een op actiefilms verzot jongetje belicht. Ikzelf, als kleine jongen, kon de film destijds niet goed op waarde schatten, maar nu, jaren later, is Last Action Hero een nostalgisch genot. Misschien iets te lang met zijn 130 minuten, maar een genot alleszins. 

Conan-the-Barbarian-8

06 Conan the Barbarian (1982, John Milius)
Conan the Barbarian heeft wat zaken die tegen de film werken. Zo loopt het script niet helemaal lekker en is het acteerwerk van veel acteurs ondermaats, maar dit alles wordt ruimschoots goedgemaakt door de fantastische decors en de enorme brutaliteit waarmee het geweld in beeld wordt gebracht. Nog een tip: vermijd de remake!

05 Terminator 2 (1991, James Cameron)
Terminator 2 is een geweldige film en ongetwijfeld een van de beste vervolgen ooit gemaakt. De reden dat T2 ‘slechts’ op de vijfde plek in deze lijst staat is omdat de volgende vier films stuk voor stuk nog een tikkie beter zijn. Het toont aan dat Schwarzenegger een handvol (actie) meesterwerkjes op zijn naam heeft staan. T2 moet echt een van de meest herkenbare actie- science-fiction films ooit zijn. De intro, de T-1000, de muziek van Guns N’ Roses, jaren later zijn ze nog een genot. Was de film iets minder kindvriendelijk geweest dan had ie ongetwijfeld hoger komen te staan in deze top 10.

04 Total Recall (1990, Paul Verhoeven)
Als er een Schwarzenegger film genoemd moet worden die meer inhoud kent dan de gemiddelde film van de Oostenrijkse Eik dan mag Total Recall niet achterblijven. Paul Verhoeven volgde zin eveneens gelaagde RoboCop op met deze bizarre mindfuck, die hier en daar wat verouderde effecten kent, maar van begin tot eind weet te fascineren.

christ_commando

03 Commando (1985, Mark L. Lester)
De ultieme formulefilm van Arnie moet toch wel Commando zijn. Het ontvoeringsplotje is flinterdun, maar dient volledig als excuus om er lekker op los te knallen, zoals het een 80’s actiefilm betaamt.

02 Predator (1987, John McTiernan)
Nog voor Die Hard maakte John McTiernan een ander filmhoogtepunt uit de jaren ’80. Predator is samen met Aliens de ultieme sci-fi actiefilm. Naast een briljante soundtrack, broeierige setting, een cast om je vingers bij af te likken en een van de beste one-liners ooit, krijgen we ook nog eens een van de coolste filmmonsters ooit voorgeschoteld. Een meesterwerk, dat overigens ook een erg fijn vervolg kent.

terminator-the-1984-001-arnold-schwarzenegger-on-motorbike

01 The Terminator (1984, James Cameron)
De ultieme Schwarzenegger film is ongetwijfeld de film die van Arnold een ster maakte. The Terminator is een grimmige, low-budget sci-fi die uit de rol van de Oostenrijker zijn voornaamste kracht haalt. James Cameron heeft het maximale uit de acteerbeperkingen van Schwarzenegger weten te halen. Ik denk dat niemand deze haast spraakloze rol beter had kunnen spelen dan Mr. Olympia. De ijzige blik van de Terminator is werkelijk ongeëvenaard. Ja, de effecten tegen het eind kunnen echt niet, maar zelfs dat neemt niet weg dat The Terminator een van de beste science-fiction films ooit is.

4 gedachten over “Top 10 old school Schwarzenegger films”

    1. Ik vind deel 2 eigenlijk zeer overrated….het mist het scherpe randje van het eerste deel en Arnuld werkt veel beter als badguy. Het is echter geen slechte film integendeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.