Top 20 minder bekende filmmonsters

Komend weekend is het Halloween, voor velen onder ons de uitgelezen mogelijkheid om ongegeneerd veel horrorfilms te kijken. Persoonlijk ben ik gek op sfeervolle monsterfilms tijdens de feestdagen. We kennen allemaal de bekende filmmonsters, van Freddy Krueger tot de Xenomorph uit Alien, ze zijn zelfs onder het mainstream publiek bekende figuren. Maar welke filmmonsters worden (te) vaak over het hoofd gezien en verdienen gezien te worden, zeker met Halloween? Ik heb een Top 20 samengesteld van filmmonsters die wat minder bekend zijn bij het grote publiek. Er zit vast en zeker een film voor je tussen die komend weekend van pas komt.20
 Graboids (Tremors)

De naam wordt maar even genoemd in de originele Tremors uit 1990, maar de Graboids vormen de grootste aantrekkingskracht in de vermakelijke film met Kevin Bacon en Fred Ward. Deze gigantische zandwormen zijn de voornaamste reden dat deze reeks, waarvan net het vijfde deel is uitgekomen, overeind blijft.

rawhead rex3

19 Rawhead Rex (Rawhead Rex)
Het monster uit deze film is qua design wellicht het lelijkste uit de lijst. Clive Barker, van wie het verhaal is, was er ook helemaal niet blij mee. Maar Rawhead Rex is typische pulp die nog steeds erg populair is bij fans die deze onzin goed kunnen waarderen.

18 Vermithrax Pejorative (Dragonslayer)
We kennen veel filmdraken. De laatste was Smaug uit het tweede en derde Hobbit-deel. Maar er is geen enkele draak die zoveel indruk maakt als Vermithrax in Dragonslayer. Zelfs de moderne technologie heeft nog geen indrukwekkendere draak weten te produceren.

17 Medusa (Clash of the Titans)
Van de rest van de film kan ik mij amper wat herinneren. Het is vooral de Medusa-scène die ik nooit meer ben vergeten sinds de laatste keer dat ik Clash of the Titans zag toen ik nog kind was. De opbouw van de scène is echt grandioos en Medusa werkelijk een van de engste creaties ooit in een PG film.

Fluffy

16 The Crate Monster (The Crate, Creepshow)
Volgens velen is The Crate het beste segment uit de horror anthologie Creepshow. Creepshow is per definitie een uiterst geschikte film voor Halloween en als je dan ook nog eens een van de meest gewaardeerde ‘onbekendere’ filmmonsters kan (her)zien zou ik geen twijfel hebben Creepshow komend weekend op te zetten.

15 Molasar (The Keep)
Dat The Keep nooit een degelijke release heeft gehad (rechtenkwesties met Tangerine Dream voor de soundtrack) is een doodzonde. De keer dat ik The Keep zag op VHS fascineerde mij zo dat The Keep nog steeds de film is die ik het liefst op blu-ray zie verschijnen. Molasar, met zijn brede, vierkante romp en roodgloeiende ogen was ongetwijfeld het meest aantrekkelijke aspect aan een film die Michael Manns visuele meesterschap laat zien.

14 The Gmork/The Nothing (The NeverEnding Story)
Je zou Gmork als gewoon een grote wolf kunnen zien, maar Gmork is veel meer dan dat. Hij is de belichaming van The Nothing, het naderende onheil dat zich zo mysterieus manifesteert in deze Duitse fantasy klassieker van Wolfgang Petersen. Als volwassene ben ik The NeverEnding Story nog veel meer gaan waarderen om zijn gelaagdheid. Een meesterwerk.

BrainDamageAylmer

13 Aylmer (Brain Damage)
Aylmer ziet er uit als een gemuteerde creatie tussen een Muppet en een blauwe worm, maar is er een die het gestoorde Brain Damage een gezicht geeft. Aylmer voorziet het hoofdpersonage Brian van psychedelische vloeistoffen in ruil voor menselijke hersenen. Gotta love the 80’s.

12 The Beast, Kane (Poltergeist II: The Other Side)
‘Het Beest’ komt maar even voor in het vervolg op Poltergeist en is de demonische manifestatie van Kane, zonder twijfel een van de meest enge en sinistere horrorpersonages ooit. De korte verschijning van het monster maakt de 11e positie op deze ranglijst des te knapper.

11 Minions, Dark God (The Gate)
Wat vond ik dit vroeger een enge film zeg, en wat was ik onder de indruk van de effecten die de Minions tot leven brachten! Jammer dat niet hetzelfde gold voor de Dark God, maar dat neemt niet weg dat ik deze monsters nooit meer ben vergeten.

Twilight_Zone_Gremlin

10 Gremlin (Twilight Zone: The Movie)
Twilight Zone: The Movie is een horror anthologie die mij altijd is bijgebleven en dat is voornamelijk te danken aan het segment met de briljante John Lithgow. Daarin denkt hij een wezen op de vleugel te zien midden in de lucht. Een filmpje dat niet geschikt is voor mensen met vliegangst!

09 Troll (The General, Cat’s Eye)
Nog een horror anthologie, inmiddels de derde in de lijst. Opvallend toch dat daarin vaak memorabele monsters voorbij komen. Zo ook in het laatste verhaal uit Cat’s Eye, waarin een jonge Drew Barrymore belaagd wordt door een in joker outfit uitgedost freaky wezentje.

08 Razorback (Razorback)
Russell Mulcahy staat bekend om zijn kleurrijke visuele stijl en dat is ook te zien in deze film uit 1984, waarin veel met licht wordt gespeeld. Vooral in de scènes waarin het woeste beest tekeer gaat pakt Mulcahy uit, wat een mooi podium creëert voor het gigantische, met grote slagtanden bewapend varken.

An-American-Werewolf-Nazi-Demon

07 Nazi Monsters (An American Werewolf in London)
Niet de weerwolf zelf, maar die nare Nazi monsters uit Davids dromen zijn de engste wezens uit deze magistrale film. Het helpt ook dat de droom waarin zij verschijnen een rare surrealistische sfeer over zich heeft. Het komt werkelijk uit de lucht vallen en dat maakt het nog steeds een van de meest besproken scènes uit de film.

06 Belial (Basket Case)
Belial is misschien wel het bekendste monster uit deze toplijst. Basket Case is in het cultgenre een grote titel en dat zal grotendeels wel komen door het gedrocht dat aan de zij van Duane Bradley is geboren. De stop-motion effecten die hem tot leven moeten brengen zijn bedroevend, maar probeer die scène dat hij op Duanes date ligt maar eens uit je geheugen te wissen.

05 Mutant Bear (Prophecy)
Razorback was al een woest monster, maar het gedrocht uit The Prophecy overtreft het met gemak. De gemuteerde beer gaat werkelijk helemaal los op zijn slachtoffers wat voor een paar hilarische scènes zorgt. En je dacht dat Jason een leuke slaapzak-kill had…

gargoyle

04 Gargoyle (Lover’s Vow, Tales from the Darkside: The Movie)
Ja hoor, nog een anthologie. Niet de beste uit de lijst, maar wel met het engste segment van alle anthologieën: Lover’s Vow. Hierin verandert iemand die niet helemaal eerlijk naar zijn partner is in een Gargoyle met de meest freaky stem ooit! Wat heb ik hier destijds nachtmerries van gehad.

03 Dr. Channard (Hellraiser II: Hellbound)
De Cenobites, onder leiding van Pinhead, zijn ongetwijfeld een van de meest creatieve monsters ooit gemaakt, maar te bekend om in deze lijst opgenomen te worden. Een ander creatuur uit de Hellraiser reeks is dat niet zozeer: Dr. Channard uit Hellbound. Wat ziet hij er toch tof uit als hij aan dat slurfding hangt dat aan zijn hoofd vastzit.

02 Critters (Critters)
O yeah, de Critters! Het antwoord destijds op de knuffelbare E.T., fantastisch uitgebeeld in de scène dat een Critter probeert te communiceren met een E.T. poppetje. De Critters films (vooral deel 1 en 2 dan) zijn fantastische pulp en de Critters komische onderkruipsels die veel meer aandacht verdienen.

pumpkinhead_1988_01

01 Pumpkinhead (Pumpkinhead)
Pumpkinhead is niet de beste film uit deze toplijst, maar het monster met dezelfde naam een geweldige creatuur. Qua design durf ik de vergelijking te maken met de Xenomorph uit de Alien-films. Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat Pumpkinhead nooit een breder publiek heeft weten te veroveren. Het zal wel aan de mindere bekendheid van de film komen en een paar (erg) slechte vervolgen. Hopelijk draagt de nummer één positie in deze lijst bij aan een grotere expositie voor het wezen dat met Halloween gezien mag worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.