Verslag: Weekend of Hell 2016 (Turbinenhalle Oberhausen)

Het eerste weekend van november staat in het teken van de Weekend of Hell. De Turbinenhalle te Oberhausen trekt genrefans vanuit geheel West-Europa en dit jaar was dat niet anders. Hoewel gasten als Peter Weller, Bil Moseley, Danielle Harris en Dick Warlock helaas hun optreden moesten afzeggen bleef er nog steeds een indrukwekkende gastenlijst over met o.a. Tom Atkins, Jeffrey Combs, Adrienne Barbeau, Meg Foster, Natasha Henstridge, Harvey Stephens, Ken Kirzinger, James Remar, Meg Foster en nog een aantal gasten. Maar het hoogtepunt van het weekend was toch wel John Carpenter. Weekend of Hell heeft het niet alleen voor elkaar gekregen de grootmeester naar Duitsland te halen voor een optreden in zijn Live Retrospective toer, maar ook voor photoshoots en handtekeningen. Wij van It’s Only a Movie trokken naar Duitsland om hier verslag van te doen.

Mechanical robot hand uit New Nightmare
Screen used mechanical glove uit New Nightmare

Aangekomen op de zaterdag valt het op dat de entree een stuk minder aangekleed is dan vorig jaar. Misschien dat Carpenter een iets te groot deel van het budget heeft gekost? Eenmaal binnen is het gelukkig het vertrouwde sfeertje. Aan onze rechterhand zien we een stand met screen used props en replica’s uit de A Nightmare on Elmstreet reeks en nader onderzoek doet blijken dat de spullen van een Nederlander zijn. Jan Bartels (www.movie-props.nl) is een verzamelaar van movie props, het liefst screen used. Zo blijkt maar weer hoe klein het wereldje eigenlijk is. We slaan linksaf en lopen de hal in waar de gasten zitten. Een groot gedeelte van de cast van Rob Zombie’s nieuwe film 31 zit er op een rijtje. Carpenters alumni Atkins, Barbeau, Foster en ook Henstridge zitten bij elkaar, een mooi gezicht. Tommy Flanagan heeft het behoorlijk druk, wat het succes van Sons of Anarchy in Duitsland goed weergeeft.

We komen aan bij de tafel van Graham Humphreys en Deadmouse. Graham is een artiest van cover art en posters zoals we ze vroeger zagen. Elke genrefan heeft ongetwijfeld wel iets van de man thuis staan. Hij maakte covers voor Arrow Video, Tartan, Hammer en vele andere. Deadmouse verkoopt twee heel interessante boeken, met alles wat je ooit wilde weten over An American Werewolf in London en Return of the Living Dead. Full colour en vol foto’s, een geweldig naslagwerk voor de fan. Eenzelfde werk over Fright Night is in de maak. Voor vijf euro koop je een Peter Vincent action figure (ala Re-action figures) en de documentaire over Hellraiser en Hellbound, Leviathan, ligt er voor een tientje. Mooie prijsjes voor geweldige items. Iets verder staat een stand met No budget filmmakers die hun films proberen te slijten. Timo Rose is er ook aanwezig, een regisseur die al wat (Duitse) succesjes boekte met o.a. Fearmakers en Violent Shit 4.0.

merchandise
Veel zelfgemaakte artwork op de WoH

De Merchandise in de hal is divers, van soundtrack cd’s (er is bar weinig vinyl aanwezig op de beursvloer) tot statues, action figures en t-shirts. De mogelijkheid tot het testen van de Playstation 4 VR met Resident Evil VII trekt veel bekijks. In de volgende hal zien we ondertussen vaste waarde geworden Abandoned House Collectibles, waar de Zweedse Jocke zijn one of a kind waren probeert te slijten. Hij maakt kunststukjes die zijn liefde voor de genrefilm zeer goed verbeelden. Prijzig, maar een uniek stuk voor verzamelaars. Het loont om onder de handelaren in het dvd en bluray gedeelte de prijzen te vergelijken, dit scheelt in sommige gevallen vijf tot wel twintig euro voor dezelfde uitgave. Op zondag is het later op de dag ook makkelijker onderhandelen.

Ondertussen is het tijd voor het concert van John Carpenter, in een intiem zaaltje met goede akoestiek. John Carpenter en band knallen de klassiekers er met volle overgave uit, ook het nieuwe werk is machtig om live te horen. De volgende dag staan we op tijd in de rij voor foto’s en handtekeningen, iets wat jammer genoeg iets minder intiem is door de medewerkers die je behoorlijk opjagen. Dit is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen de kans te geven, maar doet wel wat afbreuk aan de ervaring. Echter was de sfeer top en is het altijd leuk wat medefans te spreken. Een weekend om nooit meer te vergeten, Oberhausen tot volgend jaar! Overigens eerder dan verwacht, want de eerstvolgende editie is al op 8 en 9 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.