Wes Cravens vijf beste films

Wes Craven is helaas niet meer. De man heeft veel betekend voor het horrorgenre en het is jammer dat we nooit meer wat nieuws van zijn hand zullen zien komen. Niet dat Craven de laatste 20 jaar nog met echt goede films op de proppen is gekomen, maar toch.. Ik voelde mij geneigd een Top 5 samen te stellen van de beste films van Wes Craven. Misschien dat ik er vanavond wel eentje opzet ter herinnering aan de bedenker van Freddy Krueger.

The-People-Under-the-Stairs-1991

05 The People Under the Stairs
Deze Craven heb ik altijd leuk gevonden. Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze VHS meenam uit de videotheek destijds. De cover-art sprong er tussen alle andere films uit en de synopsis deed mijn hart sneller kloppen. The People Under the Stairs vind ik nog steeds een hele fijne film, bewees de herziening op de blu-ray van Arrow Video. Het gestoorde koppel, gespeeld door Everett McGill en Wendy Robie, die ook al een stel waren in Twin Peaks een paar jaar eerder, speelt de sterren van de hemel en nergens dikt Craven de sociaalkritische ondertoon aan. The People Under the Stairs is een sfeervolle, typische jaren 90 horrorfilm die nog altijd prettig wegkijkt.

scream

04 Scream
1996 betekende een ommekeer in het horrorgenre. Waar het op sterven na dood leek, bracht Craven met deze satire het genre weer van onder het stof vandaan. Met zijn genrebewuste insteek was Scream een genot voor de horror aficionado. Helaas betekende Scream ook het begin van een stortlading aan soortgelijke films met irritante tieners, slechte muziek, jumpscares en vooral weinig gore. Denk aan I Know What You Did Last Summer en Urban Legend. Ook volgden er nog drie vervolgen op Scream, allen geregisseerd door de maestro zelf, maar verre van even goed als het origineel.

03 Wes Craven’s New Nightmare
New Nightmare was hét bewijs dat je ook na zes films, waarvan de laatste dramatisch slecht was, een reeks nog nieuw leven kan inblazen. Craven besloot Freddy voor eens en voor altijd af te maken, in een zevende deel dat de droomdemon in de realiteit plaatste. Iedereen speelt zichzelf, waaronder Craven zelf en ook Robert Englund en Heather Langenkamp, Freddy’s allereerste slachtoffer. Het uitgangspunt is briljant en Freddy is met zijn gewijzigde make-up een aanwezigheid om U tegen te zeggen. Helaas is het einde een beetje kinderachtig, maar dat New Nightmare een van de beste horror vervolgen ooit is staat als een huis.

the-last-house-on-the-left

02 The Last House on the Left
The Last House on the Left staat kwalitatief ver achter de rest van de films in deze lijst. Maar The Last House on the Left heeft zoveel betekend voor het horrorgenre dat mijn waardering voor deze vroege Craven enorm is. Craven en Sean Cunningham (Friday the 13th) hebben een film gemaakt die de grens van de bioscoopbezoekers destijds flink moet hebben getest en wellicht overschreden. Niet eerder werd geweld zo realistisch en confronterend in beeld gebracht. David Hess speelt op fantastische wijze een uit het leven gegrepen schurk. Ook verzorgde hij de tedere soundtrack die in combinatie met grafische scènes voor een bizarre sfeer zorgt. The Last House on the Left maakte de weg vrij voor horror zoals we die vandaag de dag kennen.

boiler-room

01 A Nightmare on Elm Street
Wes Cravens ultieme meesterwerk en ongetwijfeld een van de beste horrorfilms ooit is A Nightmare on Elm Street. Geïnspireerd door ervaringen uit het verleden en een krantenartikel creëerde Craven Freddy Krueger, een demon die tieners in hun dromen doodt. Een fantastisch angstaanjagend uitgangspunt. In combinatie met een geniaal sfeervolle soundtrack van Charles Bernstein en een onvergetelijke rol van Robert Englund als de in een groen/rood gestreepte trui uitgedoste Freddy Krueger zorgt dat voor een film die insloeg als een bom, voor 7 vervolgen zorgde (Freddy vs. Jason meegeteld) en nog steeds wordt gezien als een van de beste horrorfilms ooit. Nare gedachte dat de regisseur hiervan niet meer is. RIP Wes Craven.

3 gedachten over “Wes Cravens vijf beste films”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.