Een terugblik: Amsterdam Comic Con (Amsterdam RAI)

Afgelopen weekend was de eerste conventie van Showmasters in Nederland. Het evenementenbureau achter onder andere de London Film & Comic Con heeft voor de Amsterdam RAI gekozen als hun eerste plek om Nederlandse nerds en andere geïnteresseerden samen te laten komen en zich onder te laten dompelen in een overdaad aan popculture. It’s Only a Movie was erbij, al was dat niet dankzij de organisatie. Wij zijn na wat wisselende criteria te onbelangrijk bevonden. Er waren slechts een zeer beperkt aantal perskaarten te vergeven en na ons bezoek werd al wel duidelijk waarom dit was. De conventie was namelijk iets kleiner dan verwacht. Waarschijnlijk speelde ook mee dat we bij Showmasters al gauw denken aan een conventie van LFCC achtige proporties. Dat is misschien voor ons landje nog een beetje wishful thinking, zeker met de overdaad aan cons waarmee Nederland, België en Duitsland op dit moment mee geconfronteerd worden.

Er was een zaal vol verkopers (met veel te veel Funko Pops, een trend die echt absurde vormen aanneemt) en hoewel goed gevuld zijn het voornamelijk dezelfde gezichten die je op de verschillende cons tegenkomt. Wat een conventie mijns inziens maakt zijn de activiteiten. Deze waren aanwezig in de vorm van een Netflix stand, waar je als een surrogaat Jessica Jones een auto op kon tillen, aan het venster van een flatgebouw kon hangen en virtuele slechteriken in elkaar kon slaan. Met de nodige trucage werd dit een leuke foto. Ook vonden hier enkele verlotingen plaats met goodies van Netflix originals. Ook The Walking Dead ontbrak niet en kon je plaats nemen in de seizoensfinale van het zesde seizoen, wederom voor een leuke trucage foto. Een aantal fangroepen bivakkeerde langs de wand naast de ingang waar Jurassic Park, Star Wars en de Ghostbusters fans hun passie kenbaar maakten.

14152085_1091879330903726_234916094_o
Veel Funko Pop te koop

Uiteraard zijn de gasten een zeer belangrijk onderdeel van een comic con en in Amsterdam logen ze er niet om. Met headliners als Ian McDiarmid (Star Wars), Sean Astin (LotR, The Goonies) en Robert Englund (Freddy Krueger) staat het al garant voor een trouwe schare fans die in de rij gaat staan, maar ook gasten als onder andere Margot Kidder (Superman, Black Christmas), Lance Henriksen (The Terminator, Aliens), Ke Huy Quan (The Goonies, Indiana Jones) en Peter Mayhew (Star Wars) zijn behoorlijke namen met een grote aanspraak voor menig bezoeker. Helaas kende ook Amsterdam Comic Con afzeggers, iets waar elke conventie wel mee te maken krijgt, al had deze conventie een aantal behoorlijke tegenslagen in de aanloop: Dave Prowse had een dubbele boeking en koos voor een Amerikaanse conventie. Hierbij heeft hij vast mee laten wegen dat dit zijn laatste jaar is in het internationale conventie circuit en dat hij in november nog in Duitsland te zien is bij de Weekend of Hell. Ook Carl Weathers, Lisa Wilcox, Daniel Portman, Kristian Nairn, Julie Benz, Jodi Lyn O’Keefe en Kristanna Loken konden Amsterdam niet bereiken. Natalia Tena was alleen de zondag aanwezig en Ray Park was bijna de gehele zondag afwezig (naar verluidt wegens ziekte).

Op comic gebied was het een stuk minder interessant. Kenny Rubenis (Dating for Geeks), Romano Molenaar (Storm, Witchblade), Mike Ratera (Game of Thrones, Bad Legion), Zoran Janjetov (The Technopriests) en Gerben den Heeten vertegenwoordigden het comic gedeelte. De andere zaal had een afgeschermd hoekje voor de Q&A’s en panels, waarvan enkele betaald. Dit was voor mij een primeur, tot nu toe zaten de panels e.d. altijd in de entreeprijs. Aan de overzijde van de zaal was een worstelring neergezet waar de Pro Wrestling Holland het een en ander uitvocht in het kader van hun tienjarig jubileum. De rest van de zaal was volledig ingericht met sta en picknick tafels, een groot pluspunt ten overstaan van andere cons waar zitplaats vaak een illusie is. Wat echter later bleek was dat deze zitplaats nodig was om bij te komen van de prijzen. Het mag best wat kosten, maar voor een hamburger, zak friet met en een biertje was je vijftien euro twintig kwijt. Een hamburger van acht euro is misschien iets teveel van het goede.

14151718_1091879050903754_1587127732_o
Props uit Harry Potter

De kop is er in ieder geval af, cosplay was er in overvloede, iets meer aan activiteiten om zich te onderscheiden zou niet misstaan. De sfeer moet toch grotendeels van de bezoekers komen, maar een beetje hulp van de organisatie in de vorm van aankleding zou zeker helpen. Het wandje met filmprops was interessant maar kwam een beetje weggemoffeld over. Toch ben ik benieuwd naar de volgende editie in de Amsterdam RAI op 5 en 6 Augustus en het broertje in Rotterdam waar we een stuk minder lang op moeten wachten. Jawel, Rotterdam krijgt er ook een con bij. Op 25 en 26 februari zal de havenstad overspoeld worden door fans, nerds en cosplay.

1 gedachte over “Een terugblik: Amsterdam Comic Con (Amsterdam RAI)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.