Archive 81 (Netflix) – Ouderwets griezelen

Archive 81 is zo’n serie die je gezien moet hebben als je een beetje mee wil praten bij het koffieapparaat. De Netflix-serie was een behoorlijke hit en er wordt rekening gehouden met meerdere seizoenen. Of dat ook de moeite is, is nog maar de vraag.

Plot: Dan is een cinefiel met een voorliefde voor filmrollen en VHS. Hij is archivaris en restaurateur bij een filmmuseum en komt net uit een relatie die hem als een wrak achter heeft gelaten. Hij ziet eigenlijk alleen zijn beste vriend Mark nog en vult zijn dagen met werk en film. Dan krijgt hij een heel apart aanbod: een serie banden restaureren met brandschade voor een groot geldbedrag. Klein addertje onder het gras; de staat van de banden is dusdanig slecht dat ze niet vervoerd kunnen worden. Het restaureren zal in een afgelegen, verlaten complex moeten gebeuren. Geen mobiel bereik, een landlijn die afgetapt lijkt en overal camera’s. De tapes zijn een project van Melody over The Visser Building wat al snel een onderzoek naar een sekte lijkt te worden. Dan gaat dingen zien, maar is het de isolatie in combinatie met zijn broze mentale toestand of is er meer aan de hand?

Archive 81 vindt zijn oorsprong in een podcast waarin Mark de audio van zijn vriend Dan online gooit. Voor de Netflix-serie is er gekozen om een visueel medium te gebruiken. Dit is natuurlijk een logische keuze en zorgt voor een interessante wisselwerking tussen het heden en verleden. Ook de serie zelf speelt met de camera. In het complex wordt er voor gekozen de camera heel dicht op Dan te houden wat zorgt voor een claustrofobisch sfeertje. Het handheldgedeelte is ook niet storend en echt door de actrice zelf geschoten.

Het acteerwerk is zonder uitzondering erg sterk. Iets sterker dan het scenario, dat erg sterk begint en een beetje aanvoelt als The Shining met een scheutje Rosemary’s Baby en een snufje The X-Files. Toch worden er naar het einde toe enkele keuzes gemaakt die wat afbreuk doen aan het slot. De serie zou goed kunnen werken als anthologie serie maar de makers hebben voor enkele seizoenen materiaal over Dan en Melody. Hopelijk kan de serie het niveau van het begin vasthouden, maar het einde van seizoen doet anders vermoeden.

Rating
  • 7/10
    Archive 81 - 7/10
7/10

Samenvatting

Archive 81 is ouderwets griezelen in de stijl van The Shining en Rosemary’s Baby. Toch worden er naar het einde toe enkele keuzes gemaakt die wat afbreuk doen aan het slot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.