Bioscoop: Ambulance (Michael Bay)

Na de bombastische avonturenreeks Transformers keerde Michael Bay in 2019 terug op aarde met de Netflix film 6 Underground. Kennelijk bevalt de “normale” actiefilm Bay weer goed, want hij is terug met een nieuwe film, Ambulance. Omdat er nu geen torenhoge robots door het beeld lopen hoeven we niet te verwachten dat Bay het rustig aan doet. Sterker nog, Michael “Boom-Boom” Bay doet opnieuw zijn naam eer aan. Kogels en auto’s vliegen je om de oren in deze spetterende actiefilm.

Plot: Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen II) is een onderscheiden veteraan, die het normale burgerleven probeert op te pakken. Het valt hem zwaar, omdat hij dringend geld nodig om de ziekenhuiskosten van zijn vrouw te betalen, die niet worden vergoed door de verzekering. Uit wanhoop neemt hij contact op met zijn pleegbroer en beroepscrimineel Danny Sharp (Jake Gyllenhaal). In plaats van een lening vraagt Danny of zijn broer hem wilt helpen bij een bankoverval met een enorme opbrengst van $ 32 miljoen. Met alleen de behandeling voor zijn vrouw voor ogen stemt Wil toe. De klus lijkt eenvoudig, maar natuurlijk gaat er van alles mis. De broers kapen een ambulance en gijzelen de verpleegkundige Cam Thompson (Eiza González). Een wilde race door Los Angeles volgt om uit de handen van de politie te blijven.

Het verhaal van Ambulance is gebaseerd op het scenario van de Deense film Ambulancen (2005). De opzet van de films komt redelijk met elkaar overeen, alleen is de uitwerking totaal anders. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat in Amerika alles ‘Bigger, Better and Faster’ moet én dat is nou precies waar Michael Bay goed in is. Bay weet als geen ander hoe hij actie in beeld moet brengen. Hij trekt werkelijk alle registers op met zijn spectaculaire camerawerk. Voor deze film maakte hij onder andere gebruik van drones en dashcams, zodat je als kijker in de film wordt gezogen. Daarnaast kan ik het waarderen dat Bay in dit digitale tijdperk voornamelijk gebruik maakt van echte stunts.

Actie is het grootste bestandsdeel van Ambulance, maar Bay trakteert ons ook op mooie beelden van de stad en laat ons zien dat hij oog heeft voor bijzondere camerastandpunten en details. Gelukkig is er naast alle achtervolgingen ook nog een beetje ruimte voor menselijk drama. Het enige waarover ik me verbaasde was de speelduur van 136 minuten, die is voor een film met een flinterdun verhaal toch echt te lang. Hoe mooi Bay alles ook in beeld brengt, op een gegeven moment heb je de snelle montage van ontploffingen, rondvliegende auto’s en vuurgevechten wel gezien. Als de film 30 minuten korter was geweest had die nog wat lekkerder weggekeken.

Michael Bay levert met Ambulance weer een mooi actiespektakel af die in de smaak zal vallen bij de actieliefhebbers, maar voor mij persoonlijk had de film wel wat korter gemogen. Ambulance draait nu in de bioscoop.

Rating
  • 6.5/10
    Ambulance - 6.5/10
6.5/10

Samenvatting

Michael Bay levert met Ambulance weer een mooi actiespektakel af die in de smaak zal vallen bij de actieliefhebbers, maar voor mij persoonlijk had de film wel wat korter gemogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.