Brimstone wint Spaanse filmprijs

Almeria is de plek waar talloze klassieke (spaghetti)westerns zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de klassiekers Sergio Leone, maar ook films als Lawrence of Arabia en Indiana Jones and the Last Crusade zijn er opgenomen. Gisteravond was Almería voor even van Nederland, want Brimstone van Martin Koolhoven heeft daar de grote prijs van het Almería Western Filmfestival gewonnen en is een Nederlandse western short er met de prijs van beste korte film vandoor gegaan.

Koolhoven en producent Els Vandervorst kregen de prijs uitgereikt door niemand minder dan actrice Claudia Cardinale, hoofdrolspeelster van Sergio Leone’s Once Upon a Time in the West.

Dit is niet de eerste prijs die Brimstone wint. De film, over een demonische priester (Guy Pearce) die achter een jong meisje (Dakota Fanning) aangaat, won onder meer een European Film Award en maar liefst zes Gouden Kalveren, een record. Koolhoven zei het volgende over zijn overwinning:

“We worden nu al ruim twee jaar in de watten gelegd met allerlei prijzen, maar met deze gaan we wel full circle. Ik ben echt ongelooflijk trots”

Western is hot. Vorige week besteedde Koolhoven nog aandacht aan de spaghettiwestern in zijn NPO programma De Kijk van Koolhoven.

Dat Almería voor even Hollands was wordt nog even versterkt door het feit niet alleen Brimstone, maar ook Draw Your Gun, een Nederlandse short, in de prijzen is gevallen. De film van Wouter Jansen gaat over een sheriff die alles op alles zet om een bandiet in de boeien te slaan.

Het festival van Almerá wordt sinds 2011 georganiseerd. Eerdere winnaars waren onder andere The Homesman van regisseur Tommy Lee Jones en Hell or High Water van David Mackenzie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.