De IOAM Fantasy Top 10

Bij It’s Only a Movie doen we niet aan een toplijst van films van het afgelopen jaar maar kiezen we willekeurig een onderwerp dat past bij de site. Dit jaar hebben we gekozen voor een Fantasy Top 10. Voor een paar van ons een geliefd genre en zeg nou eerlijk, er is niets lekkerder dan in deze tijd van het jaar achterover zittend of liggend genieten van een fantasierijke film. Veel van de titels die we in onze lijst hebben gestopt zijn dan ook jaarlijks terugkerende favorieten. Iedere schrijver van It’s Only a Movie heeft een toplijstje ingeleverd en daar is onderstaande Top 10 het resultaat van. Wij wensen iedereen een gelukkig uiteinde en een gelukkig en fantasierijk 2017!

10 A Chinese Ghost Story (1987, Siu-Tung Ching)
Typische Hong Kong 80’s fantasy, en die is doorgaans nog net even wat vreemder dan de westerse varianten. Zombies, romance, komedie, boomgeesten en rappende taoist monniken, A Chinese Ghost Story heeft het allemaal. (Martijn)

09 The Wizard of Oz (1939, Victor Fleming)
Wat moet deze film destijds een bijzondere ervaring zijn geweest. We beginnen de film in Kansas in zwart wit, maar zodra Dorothy belandt in Oz is alles extreem kleurrijk dankzij het gebruik van Technicolor, toen nog in experimentele fase. Maar The Wizard of Oz is natuurlijk meer. Wie herinnert zich The Cowardly Lion, The Scarecrow of The Tin Man nou niet? En natuurlijk Toto en The Wicked Witch of the West. Allemaal tijdloze personages in een tijdloze film. (Ricardo)

08 Clash of the Titans (1981, Desmond Davis)
Een hervertelling van de Perseus mythe. Deze film bevat het laatste stop motion werk van legende Ray Harryhausen. Onder andere Medusa, schorpioenen en een mechanische uil spatten van je scherm af tijdens deze queeste. Dankzij Clash of the Titans heb je de quote “Unleash the Kraken!” meerdere malen kunnen gebruiken, geef maar toe. (André)

07 Princess Mononoke (1997, Hayao Miyazaki)
Zelfs voor het beroemde Japanse Studio Ghibli is Princess Mononoke een volwassen animatie die ondanks de duidelijke boodschap niet prekerig wordt. De film kent toffe actiescènes, verrassende personages, geweldige animatie en een sublieme soundtrack. Dit alles maakt van Mononoke een fantasy klassieker. (Martijn)

06 Legend (1985, Ridley Scott)
Vooral betoverend door de muziek van Tangerine Dream, deze dromerige film van Ridley Scott met een piepjonge Tom Cruise. Memorabeler is echter nog de rol van Tim Curry als de Darkness. Wat ziet dat ding er indrukwekkend uit zeg. Die hoorns en hoeven, fantastisch gewoon. Legend is een beetje een vreemde film met een wel erg dunne plot, maar levert audiovisueel zoveel dat je je geen seconde hoeft te vervelen. (Ricardo)

05 Conan the Barbarian (1982, John Milius)
Dé rol die de echte doorbraak betekende van Arnold Schwarzenegger. Gebaseerd op de Marvel comics is Conan the Barbarian een echte Sword and Sorcery film, zoals dat heet. Mannen en vrouwen die eruit zien als He-Man en She-Ra, zwaarden en tovenaars, dat zijn de ingrediënten voor deze films die een apart subgenre beslaan binnen de fantasy. Conan the Barbarian is wat mij betreft het boegbeeld van de Sword and Sorcery en kent een fantastische eindscène. (Ricardo)

04 Big Trouble in Little China (1986, John Carpenter)
Big Trouble in Little China was een commerciële flop voor John Carpenter, maar door de unieke ‘feel’ van de film en het mengen van oosterse en westerse fantasy elementen is dit met recht een van de beste fantasyfilms ooit. Ontploffende bodyguards, onsterfelijke tovenaars en kung-fu, alle elementen zijn aanwezig voor een klassieker! (André)

03 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001, Peter Jackson)
Het begin van een ongekend epos naar de boeken van J.R.R. Tolkien, toont FOTR hoe en waarom het bondgenootschap gevormd wordt. Alweer vijftien jaar geleden werd bijna direct duidelijk dat we met een moderne klassieker te maken hadden en kijken vele fans nog regelmatig hoe hordes orcs en goblins worden afgeslacht. You shall not pass! (André)

02 The NeverEnding Story (1984, Wolfgang Petersen)
Wat heb ik vroeger deze film vaak gezien. The Neverending Story is escapisme pur sang. Maar wat deze film zo geniaal maakt is de dubbele bodem die de film zowel voor jong als oud even fascinerend maakt. En wat te zeggen van de heerlijke muziek van Giorgio Moroder en de fantastische creaturen die Fantasia rijk is? Er zijn weinig films die zo knap een wereld weten neer te zetten die zo echt aanvoelt. Onze nummer 1 heeft daar ook een handje van. (Ricardo)

labyrinth-1986-08-g

01 Labyrinth (1986, Jim Henson)
We zijn aanbeland bij onze nummer één. Niet heel verrassend de klassieker van poppenmeester Jim Henson. Hij kroop zelf in de regiestoel en het resultaat is voor ons de beste fantasyfilm ooit. Net als The NeverEnding Story weet Labyrinth een wereld te creëren waar je je zelfs als volwassene helemaal in weet te verliezen en waar je het liefst in zou willen blijven. Henson weet zo knap leven te geven aan zijn creaturen en het einde is dan ook een tranentrekker van jewelste. Maar de muziek van David Bowie, The Goblin King, weet alles in positieve noot af te sluiten. Heerlijk! (Ricardo)

4 gedachten over “De IOAM Fantasy Top 10”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.