De It’s Only a Movie Top 50 van de jaren 10 – deel 4 (20-11)

20 – I Saw the Devil (2010)

In I Saw The Devil gaat een Koreaanse geheim agent achter een seriemoordenaar aan. Eentje die zijn verloofde heeft vermoord, dus bereid je voor op een flinke wraakprent die af en toe in het absurdistische verzandt maar nooit saai of langdradig wordt.

19 – The Raid (2011)

In 2011 zette regisseur Gareth Evans samen met acteur Iko Uwais een nieuwe standaard voor de actiefilm. Een siege film geïnspireerd door de Hong Kong films van de jaren 80 en 90, maar dan harder, bloederiger en duisterder. Het uitgangspunt is simpel: een SWAT team komt vast te zitten in een flatgebouw vol met gangsters. Dit levert een aantal belachelijk goede shootouts en vechtscènes op, de een nog beter gechoreografeerd dan de ander.

18 – The Conjuring (2013)

James Wan liet na het uitstekende Insidious nog maar een keer zien dat hij verdomd goed om kan gaan met dit genre. Het is bijna onmogelijk om niet terug te vallen op clichés maar toch weet Wan er een uitermate enge en spannende film van te maken. Sommige shots en scènes zijn briljant. En we zouden het bijna vergeten maar we maken ook nog kennis met Annabelle, de bezeten pop die zelf inmiddels al meer films heeft dan The Conjuring. Volgend jaar kunnen we weer griezelen met een nieuw deel. Wij kijken er alvast naar uit.

17 – Piggy (2012)

In al z’n eenvoud is de Engelse wraakfilm Piggy toch wel een van de meest indrukwekkende vigilante films van het afgelopen decennium. Met een beperkt budget weet regisseur Kieron Hawkes in zijn debuutfilm een naargeestige sfeer te creëren. Dat lukte bijvoorbeeld niet in de remake van Death Wish. In Piggy wordt wraak genomen, maar dus niet op een Hollywood manier. Alles is donker en grauw, net als het weer in Engeland.

16 – Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Quentin Tarantino maakt met zijn (ongeveer) negende film een filmisch sprookje tegen de achtergrond van de misdaad die heel Amerika in shock achterliet. We krijgen een aantal prachtige shots voorgeschoteld en uiteraard de nodige hommages die culmineren naar een explosief einde. Een van Tarantino’s beste.

15 – It Follows (2014)

Het hebben van seks in een jaren 80 horrorfilm was altijd een voorbode van de onvermijdelijke ondergang van dat personage. Alsof de killer het kan ruiken. In It Follows wordt dat principe in zekere zin ook gehanteerd, maar met een ander, bijna surrealistisch tintje. It Follows is een horrorfilm die maar weer eens aangeeft dat het gevaar niet een typische gedaante hoeft te hebben of dat een horrorfilm uitleg nodig heeft over de achtergrond van het kwaad. It Follows was namelijk een behoorlijk hit bij zowel de recensenten als het publiek.

14 – Mandy (2018)

Dat Nicolas Cage zich de laatste jaren waagt aan alles wat los en vast zit betaalt zich soms uit in een droomscenario. Dat hij in een arthouse horror wraakfilm te zien is van de regisseur van Beyond the Black Rainbow is een natte droom voor wie houdt van zijn over de top acteerwerk. Mandy is daarnaast een film die een genot is voor de fan van visuele- en psychedelische cinema. Een bijzondere film.

13 – Guardians of the Galaxy (2014)

In 2014 zette regisseur James Gunn iets nieuws neer in het superhelden genre. De aarde werd verlaten en in het heelal maakten we kennis met de meest vreemde werelden en wezens. De film bevat humor, actie, mooie effecten, leuke characters en een vette soundtrack met herkenbare nummers van weleer. The Guardians of the Galaxy is een zooitje ongeregeld, maar dat maakt de film juist zo leuk.

12 – The Innkeepers (2011)

Met The House of the Devil vestigde Ti West zich meteen als een regisseur om in de gaten te houden. Cabin Fecer 2 is een vermakelijke horror maar The House of the Devil is horror van het hoogste niveau. Met The Innkeepers had West dus wat te bewijzen en dat deed hij dubbel en dwars, al zal de film door menigeen niet begrepen worden. Een heerlijk sfeervolle horror met een ingetogen einde dat nog lang bijblijft.

11 – Joker (2019)

In 2019 werd het nog maar eens duidelijk dat een controverse rond een film de verkoop van bioscoopkaartjes enorm kan helpen. Joker was de film waar critici voor waarschuwden en het werd een van de succesvolste comicbookverfilimgen ooit en een van de succesvolste films van 2019. Hier geen belachelijke plots of een groot gevecht tussen goed en kwaad, maar een karakterstudie van de grootste vijand van Batman. En dat ook nog eens in een film zonder Batman. Het kan, we zagen het en Joker overwon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.