DVD Flashback – Deel 1: Italiaanse Meesters

Tegenwoordig zijn de releases van oudere cult- en genrefilm nogal schaars in Nederland. De grotere labels brengen de echte klassiekers nog wel naar Blu-Ray maar voor de specifiekere titels zijn de liefhebbers toch echt aangewezen op de import uit andere landen. Hoe anders was dat tijdens de begin- en hoogtijdagen van de DVD. Labels als bijvoorbeeld Extreme, Hong Kong legends en Shock DVD lieten massa’s filmliefhebbers kennismaken met Lucio Fulci, Tsui Hark en Jess Franco. Of stelden kenners in staat cult titels van hun favoriete regisseur gewoon bij de plaatselijke Free Record Shop te halen. Het internet werd nog niet echt gebruikt voor het downloaden van films en niemand had nog van Netflix of On Demand gehoord. Er viel nog geld te verdienen in de DVD markt, zelfs met cult, genre en B films. Het is nog niet eens zo lang geleden maar het waren zeker andere tijden.

In deze rubriek gaan we terug naar die toch al vervlogen tijden en belichtten we elke keer drie titels. Bijzondere films, klassiekers, goede DVD releases of juist die uitgave die je beter vermijdt. Inmiddels zijn van veel van deze films betere versies verkrijgbaar, of ze zijn inmiddels op Blu-Ray verschenen. Maar als jij niet per se de beste beeldkwaliteit hoeft of zeggen extra’s jou niet zo veel dan kun je tegenwoordig voor weinig geld een leuke film collectie beginnen. Neem maar eens een kijkje op een rommelmarkt, kringloopwinkels of gewoon op Marktplaats. Wij helpen je alvast op weg met een paar suggesties om naar uit te kijken.

Zombie 2 (Lucio Fulci) – Italian Shock DVD Entertainment

11004228_934131733266170_2012660681_nLucio Fulci’s zombie en gore klassieker zal bij de meeste lezers wel bekend zijn. Een van de betere zombiefilms uit die periode die naast een aantal iconische scènes ook barst van de sfeer. Shock DVD was er snel bij met Italiaanse horrorfilms want al in 2001 brachten ze deze en Zombie 3 (Nights of Terror) al uit. We stonden nog aan het begin van de DVD revolutie en deze titels hadden dan ook een prijskaartje van zo’n 40 gulden. In de jaren die volgden heeft deze titel nogal wat releases gehad (voornamelijk in de US) die stuk voor stuk beter waren dan onze Nederlandse. Toch is dit nog altijd een leuk schijfje want naast de film in het juiste beeldformaat  staat ook de complete soundtrack erop als extra. Naast een trailer, slide show en Fulci filmography zijn de Liner Notes ook nog het vermelden waard.

Tenebre (Dario Argento) – A-Film

11020348_934131686599508_545395063_nOok deze film heeft weinig toelichting nodig bij de liefhebbers van genre- en cultfilms. Daarom best vreemd dat A-Film deze Giallo met flinke Slasher invloeden destijds (2004) niet onder de bekende titel Tenebre maar als Shadows uitbracht. Qua beeldkwaliteit was deze DVD jarenlang één van de beste uitgaven (zie deze link met vergelijkende screenshots) die er te krijgen was. Op het vlak van extra’s bleef de release met slechts een trailer en filmografie wel achter bij andere uitgaven. Shadows kreeg in 2005 een re-release onder het “The House of Horror” label en in 2006 nog maar eens in een nog goedkopere versie. Grote kans dat je deze nog eens op de kop kunt tikken dus.

Mozart is a Murderer (Sergio Martino) – Dutch Filmworks

11004203_934131709932839_1190257618_nDeze late (1999) giallo van expert Sergio Martino is een vreemde eend in de bijt. Want het is niet echt een klassieker zoals eerder genoemde films, maar daardoor is het ook geen film die tientallen verschillende releases heeft gehad. Sterker nog, de film is destijds enkel in Nederland uitgebracht! Toegegeven, de film is nogal bloedeloos, mist het nodige naakt en seks (dat hoort nu eenmaal bij het genre) en heeft een tv-film look. Toch is het een interessante DVD voor de liefhebber van Italiaanse genrefilms, niet alleen is het een film van een regisseur die een groot aantal klassiekers op zijn naam heeft staan (Torso, Your vice is a locked room and only I have the key, Hands of Steel) het komt ook uit een tijdperk waarin niet veel van dit soort films gemaakt werden.

Volgende keer: Deel 2: Asian Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.