DVD Flashback – Deel 2: Asian Cinema

Zoals je vorige keer kon lezen in het eerste deel van DVD flashback waren het zo´n 15 jaar geleden andere tijden voor de Nederlandse cultfilm liefhebbers. De plaatselijke muziekwinkels lagen opeens vol met films die voor het eerst sinds de dagen dat je ze huurde op VHS beschikbaar waren om te kopen, of met films die hier nog nooit beschikbaar waren en nieuwe releases. In deze rubriek blikken we terug op die tijden en bespreken we elke keer drie bijzondere dvd releases rond een bepaald thema. Deze keer kijken we naar Aziatische films.

Eastern Condors (Sammo Hung) – Hong Kong Legends

11131868_955522217793788_629028445_nHet label Hong Kong Legends was er vroeg bij en heeft zeker bijgedragen aan de zowel snel stijgende populariteit van de dvd als de Aziatische genrefilm in het begin van de jaren 00 in ons land. Onder andere met prima verzorgde dvd releases van films met Jackie Chan en Bruce Lee. Veel leuker nog waren echter de hier wat minder bekende titels als Encounters of the Spooky Kind en deze Eastern Condors. Deze film kan in het kort afgedaan worden als de Hong Kong versie van de Dirty Dozen maar dan met veel explosieve actie en een aantal verbluffende vechtscenes. Voor sommige kijkers zal het plotseling schakelen tussen harde actie, melodrama en humor even wennen zijn trouwens, maar alle gebreken die film mag hebben worden vergeten als je naar de finale kijkt. Er kan gekozen worden uit de originele taal of voor een Engelse dub, beide in 5.1. Daarnaast vind je nog trailers en een interview met ster en regisseur Sammo (Kam-Bo) Hung.

Memories of Murder (Bong Joon-Ho) – Asiamania (Total Film)

11132039_955522221127121_521828257_nAziatische films werden steeds populairder en zelfs MTV begon ze uit te zenden, de films die getoond werden kwamen ook uit op dvd onder het Asiamania (MTV Asian Screen) label. Hoe dat precies in elkaar stak is bij mij niet bekend, de meeste films kwamen van A-Film maar deze is dan weer van Total Film.
De meeste films uit de serie waren Japans of uit Hong Kong, maar Memories of Murder is afkomstig uit Zuid Korea en laat zich maar moeilijk in een hokje plaatsen. Want deze film over de eerste Zuid Koreaanse seriemoordenaar is duister, schokkend maar ook ontroerend en grappig. De film staat niet voor niks in de IMDB top 250 en de regisseur maakte hierna o.a. The Host en Snowpiercer. Naast de 130 minuten durende film krijg je ook nog deleted scenes, een trailer en een making of.

A Chinese Ghost Story (Siu-Tung Ching) – Dutch Film Works

11128915_955522234460453_624320164_nUitgebracht in 2004 als een Special Collector’s Edition, maar aan deze editie is niks speciaals want de dvd is barebones. Wat DFW over de film zegt op de cover is dan wel weer waar: A wonderful gem of a movie… part romance, part horror, but all kung-fu! Vergeten ze alleen nog de flinke dosis fantasy en humor. A Chinese Ghost Story is het soort Hong Kong film wat zo veel verschillende elementen bij elkaar gooit dat het eigenlijk helemaal geen goede film zou kunnen opleveren, maar dat doet het dus wel. Vermaak van de bovenste plank en een van mijn persoonlijke favorieten. Stop motion effecten, boomgeesten, zwaardgevechten, “wireworks” en niet te vergeten een rappende taoist monnik.

6 gedachten over “DVD Flashback – Deel 2: Asian Cinema”

  1. Tof dat deze films hier zijn uitgebracht, maar wat een spuuglelijke hoesjes kregen ze altijd. Leuk stukje!

  2. Ja, in het hoesjes verneuken zijn ze altijd goed geweest hier in Nederland. Misschien wel goed voor een toekomstige aflevering! Zou dat Ying-Yang logo nou echt bedoeld zijn om in te haken op Crouching Tiger, Hidden Dragon die toen waarschijnlijk net uit was?

  3. Inderdaad leuk stukje, Story of Ricky, Ichi The Killer, Audition en Battle Royale, waren voor mij toendertijd de favorieten 🙂

    Die covers zijn idd vreselijk, maar toch heeft dat wel wat. Vooral die bijna bootlegs edities van de witte boekenmarkt.

  4. Story of ricky en Ichi the Killer komen vast in de toekomst ook nog eens langs in deze rubriek! Al zoek ik de originele Hong Kong legends uitgave nog van deze.

    Misschien wel een idee voor een thema, de slechtste dvd covers.

  5. op bol.com staat dat de Asian film van de amerikaanse horror film the grudge beter zou zijn dan die amerikaanse versie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.