DVD Flashback – Deel 5: Science fiction

Van Video On Demand had nog niemand gehoord en het downloaden van een film duurde waarschijnlijk meer dan een week. Full HD was niet aan de orde en met een grote breedbeeldbuis tv was je de man. De Free Record Shops lagen vol met DVD’s en wekelijks kwamen daar nieuwe titels bij. Het lijkt allemaal ver weg maar zo lang geleden is het nog niet, de hoogtijdagen van de DVD (die overigens nog steeds niet dood is!) in Nederland. Deze DVD Flashback blikken we na een tijdje afwezigheid terug op drie science fiction titels die op Nederlandse labels zijn uitgebracht.

Action Mutante (Alex de la Iglesia) – A-Film

flashHet debuut van Alex de la Iglesia (o.a. Day of the Beast en Witching and Bitching) uit 1993 is een vreemde mix van satire en science fiction waarin een groep gehandicapten de dochter van een steenrijke broodjesmagnaat ontvoeren en een grote som losgeld vragen. Dat loopt niet op rolletjes want de terroristische bende bestaat niet echt uit de meest slimme leden. Vreemde humor, science fiction, wat bloederige horror maar ook sociaal commentaar zorgen voor een memorabel debuut dat zeker gezien mag worden. Jammer genoeg is de kwaliteit van de dvd niet al te best en zijn er ook geen extra’s te vinden. Toch is dit vreemde debuut de moeite waard.

Mega Force (Hal Needham) – Dutch Filmworks

megaMegaforce is zo’n typische “so bad it’s good” film. Belachelijke kostuums, dito kapsels en goedkoop ogende voertuigen. En natuurlijk niet te vergeten een aantal nogal twijfelachtige special effects. Mega Force is de naam van een groep elite soldaten aangevoerd door een 80’s George Michael look-a-like die worden opgeroepen om een gewelddadige dictator ten val te brengen. Meest beroemde scène is er een die je gezien moet hebben om te geloven waarin de held zich uiterst goed vermaakt op een vliegende motor. Een vreemde scène die er toen al gedateerd uitzag. De Nederlandse dvd ziet er niet super uit met z’n 4:3 fullscreen versie en heeft geen extra’s maar was wel een tijd lang de enige dvd beschikbaar.

Flash Gordon (Mike Hodges) – RCV

flash1Het verhaal van de American Football speler en super coole vent Flash Gordon die het in de ruimte opneemt tegen Keizer Ming zal bij alle lezers van IOAM wel bekend zijn. Net zoals het feit dat de maker voor een enorm campy stijl heeft gekozen en dat de geweldige muziek door Queen is gedaan. De dvd uit 2003 is een behoorlijk goeie uitgave met mooi beeld en een stevige Dolby Digital stereo soundtrack waardoor de muziek goed tot zijn recht komt. De dvd zal al lang zijn ingehaald door een (buitenlandse) blu-ray maar als je deze dvd voor een prikkie tegenkomt zou ik hem niet laten liggen. Kijk wel even of de mooie poster, met aan de ene kant het filmaffiche en aan de andere kant een “who is who” met karakters uit de film, ook nog aanwezig is! De andere aanwezige extra is een grote fotogalerij.

Eerdere DVD Flashbacks:

Deel 1: Italiaanse meesters
Deel 2: Asian Cinema
Deel 3: Vreemde keuzes
Deel 4: Low budget Nederhorror

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.