George Kennedy (1925-2016)

De lijst met acteurs die dit jaar zijn komen te overlijden stijgt gestaag. De laatste toevoeging aan de lijst is iemand die de meesten van ons vooral kennen van de beroemde Naked Gun serie. En dan ook nog eens van een bijrol: George Kennedy.

De man verdient veel meer lof dan enkel herinnerd te worden aan de beroemde zogenaamde politie spoof met Leslie Nielsen. Zo heeft hij in 1968 een Oscar ontvangen voor beste bijrol in Cool Hand Luke waar hij tegenover Paul Newman stond. Kennedy heeft een immense carrière opgebouwd en speelde in veel prominente films als Charade (1963) en The Dirty Dozen (1967). Veel van zijn rollen waren echter niet heel groot maar toch is Kennedy iemand die je snel herkent, gewoon door zijn karakteristieke gezicht. In 1970 speelde hij een sleutelfiguur in de rampenfilm Airport. De film was een succes en omdat er toen een echte golf aan rampenfilms was in Hollywood mocht hij terugkeren in het vervolg: Airport 1975. Maar ook daar bleef het niet bij. Er kwam een Airport ’77 en The Concorde … Airport ’79. In alle vervolgen mocht hij dezelfde rol vertolken. Tussendoor speelde hij in 1974 met Clint Eastwood in Thunderbolt and Lightfoot en in datzelfde jaar tegenover Charlton Heston in een andere rampenfilm: Earthquake.

In de jaren tachtig ging het toch een stuk minder lekker. Grote rollen bleven uit maar uiteindelijk kwam er een filmrol op zijn pad waar latere generaties hem vooral van zullen herkennen. In 1988 kreeg hij de rol van Ed Hocken in The Naked Gun: From the Files of Police Squad! Het grote succes daarvan resulteerde in zijn terugkeer in The Naked Gun 2½: The Smell of Fear in 1991 en het derde deel; The Naked Gun 33⅓: The Final Insult uit 1994.

Gedreven door de filosofie van deze blog moet ook even genoemd worden dat hij een kleine doch memorabele rol heeft gespeeld in het horrorgenre. In 1980 had Kennedy de hoofdrol in Ghosthouse. Ook speelde hij een rol in een van de best gewaardeerde slashers uit de jaren 80: Just Before Dawn uit 1981. In 1982 speelde hij in de horrorkomedie Wacko en in 1987 in het tweede en mindere deel van de Creepshow serie. Kennedy had ook een memorabele rol in The Terror Within uit 1989. Maar dan, in 1991 werd een van de slechtste Nederlandse films ooit gemaakt en helaas voor ons was het een uit het horrorgenre: Intensive Care. Intensive Care speelt zicht af rond Clouseau zanger Koen Wauters en de knappe Nada van Nie die achterna gezeten worden door een moorddadige dokter, gespeeld door George Kennedy. Niet dat de film het budget had om hem weken op Nederlandse bodem te houden. Hij was hier maar drie dagen uiteindelijk. In het begin van de film wordt zijn personage geraakt door een tegemoetkomende vrachtwagen waardoor zijn auto met hem erin explodeert. Hij is daarna zo verbrand dat je hem niet meer herkent. Wat betekende dit? Exit George Kennedy, enter stuntman die de moordende dokter de rest van de film mocht vertolken. Hoewel de film bijzonder slecht is, inclusief het acteren van Kennedy, is het wel bijzonder vermakelijk. Ik zou hem zeker eens gaan checken. Het heeft tenslotte een van de meest ambitieuze auto ontploffingen op Nederlandse bodem, ooit!

George Kennedy werd 91 jaar oud.

2 gedachten over “George Kennedy (1925-2016)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.