Een interview met Sarah Voon, costume designer van Evil Dead

Eén van de films waar ik in 2013 het meeste naar heb uitgekeken was Evil Dead. Opmerkelijk, want het betreft een remake, en als we ergens genoeg van hebben, dan is het wel van die inspiratieloze remakes uit Hollywood. Maar met Evil Dead zat het anders. Sam Raimi, regisseur, en Bruce Campbell, ster van het origineel uit 1981, zijn nauw betrokken geweest bij deze ‘herziening’ die een waar spektakel beloofde te worden, als we de verhalen die op het net circuleerden mochten geloven. Om alvast in de stemming te komen hadden onze collega’s bij Fancy Dress Costumes wat vragen gesteld aan de costume designer van Evil Dead, Sarah Voon.

Was je een fan van het origineel?
Ik hield van horrorfilms in mijn jeugd, dus had ik alle klassiekers uit de jaren ’80 gezien, inclusief The Evil Dead, die ik destijds echt angstaanjagend vond.

Was het een groot deel van je taak om de cast er zo teneergeslagen mogelijk uit te laten zien?
Ik zou zeggen zo’n 80%. Alle kostuums waren verouderd en versleten gemaakt, dus niets was echt nieuw. Wanneer de actie begint, krijgt de kleding veel te verduren. We hebben veel onderzoek gedaan door verschillende stukken te testen om een realistische representatie te krijgen van wat er zou gebeuren met de stoffen in elke nieuwe situatie.

Ik hield van horrorfilms in mijn jeugd, dus had ik alle klassiekers uit de jaren ’80 gezien, inclusief The Evil Dead, die ik destijds echt angstaanjagend vond.

Had regisseur Fede Alvarez specifieke ideeën voor de kostuums?
Fede weet wat hij wil en ik had sterke ideeën over de kleding van de personages tijdens het lezen van het script. Toen ik mijn ideeën presenteerde heeft hij wat zaken aangepast, maar we zijn over het algemeen bij de originele ideeën gebleven. Eén ding waar hij op gebrand was, was om de film zo tijdloos mogelijk te laten ogen en nooit te compenseren voor verschillende gerei en speciale effecten die nodig waren door ze te camoufleren met kostuums. Dat was een fantastische uitdaging.

Heb je andere horrorfilms gebruikt ter inspiratie?
Ik heb eigenlijk alleen naar de originele Evil Dead-trilogie gekeken. De rest van de inspiratie heeft zich gemanifesteerd in de manier waarop ik altijd personage-kostumering ontwikkel, door te onderzoeken waar de personages leven, wat voor werk ze doen, welke muziek, film en tv ze naar kijken en luisteren, hoe ze opgroeien en of interessante kledingstukken uit hun verleden hun huidige kledingkast zou kunnen halen. En natuurlijk, wat ze werkelijk zouden dragen voor een paar dagen in een hut in het bos…

hero_EB20130403REVIEWS130409993AR

Jane Levy gaat door een hel in de film. Vond ze de kostuums uitdagend?
Jane was erg sportief! Ze vond de situaties waarin ze zat zwaar en ik weet zeker dat de kostuums niet hebben meegeholpen, maar ik denk dat ze het oncomfortabele heeft gebruikt om tot een ongelofelijke prestatie te komen. We hebben ‘s winters gefilmd en ‘s nachts en sommige kostuums waren wat dunnetjes, maar ze heeft amper geklaagd en stond er volledig achter.

Hoe nauw heb je samengewerkt met de mensen van de special effects en make-up?
Behoorlijk nauw. In feite waren al mijn eerste ontmoetingen met die afdelingen, waar we praktische benodigdheden voor elk gerei in het kostuum van elk personage in concept brachten. Er zijn kleine concessies gemaakt, maar deze waren voornamelijk in de specifieke constructie van sommige stukken, en niet per se in het uiterlijk van de kostuums.

Was het moeilijk om de met bloed doordrenkte kostuums uit te krijgen aan het einde van de dag?
Soms! Nepbloed is erg plakkerig en sommige stoffen kunnen gaan drogen tot ze bijna van karton zijn. Gelukkig had ik een erg toegewijd en ervaren on-set team dat het comfort van de acteurs hoog in het vaandel droeg.

Kunnen we hints verwachten naar de kostuums van Bruce Campbell uit de originele Evil Dead-films?
Volgens mij zijn er een paar, maar je zou de film moeten zien en kijken of je ze eruit kunt pikken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.