Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Chris Columbus) – Waar het ooit begon

Harry Potter is inmiddels een begrip. 8 boeken (The Cursed Child inclusief) en 8 films verder is Harry Potter een van de bekendste boek- en filmpersonages ooit. Potters avonturen op het witte doek begonnen ooit in 2001. The Sorcerer’s Stone introduceerde ons aan de vleesgeworden personages waar inmiddels miljoenen kinderen en volwassenen aan verknocht zijn. Aan Daniel Radcliffe en co was de zware taak om van Harry Potter een succesvolle filmreeks te maken. Warner Bros brengt het eerste deel nu uit in een deluxe steelbook uitvoering.

Plot: Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en barbaarse oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door Hagrid, een woeste figuur op een vliegende motorfiets. Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾, belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Ook komt Harry erachter dat zijn ouders tovenaars waren en dat hij wereldberoemd is. Toen hij een baby was, heeft hij een moordaanslag overleefd van de meest gevreesde magiër Voldemort. Sterker nog: door Harry’s toedoen is er nooit meer iets vernomen van Voldemort. De grote vraag is of Voldemort nog leeft? Als zijn aartsvijand leeft, zal Harry het opnieuw tegen hem moeten opnemen.

Dat Harry Potter zulke succesvolle films zijn geworden is niet verrassend te noemen. Het succes had al een flinke aanloop genomen met de immense populariteit van de boeken van J.K. Rowling. Veel boekverfilmingen zijn volledig de mist ingegaan, maar laat het maar aan Chris Columbus (Home Alone) over om de filmreeks met De Steen Der Wijzen, zoals de titel in het Nederlands klinkt, een meer dan degelijke start te geven. Probleem echter is dat we inmiddels 20 jaar verder zijn en er op het gebied van (digitale) effecten een hoop is veranderd.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone is een typisch eerste deel uit een lange reeks. We krijgen veel introducties van personages en heel veel opbouw. Logisch uiteraard, maar daarom is een dergelijke film vaak wel lastig om op zichzelf te beoordelen. Wat wel duidelijk is in retrospectief is dat dit eerste deel relatief luchtig is. Uiteraard een typisch Columbus element, maar het volgt hiermee wel duidelijk de boekenreeks. Dit deel is daarom ook uitermate geschikt voor jongere kijkers, al zullen ook zij opmerken dat de effecten wel heer erg, nou ja, 2001 zijn… Dit wordt eigenlijk allemaal maar duidelijker met deze 4k edities. Het digitale effect lijkt nog meer ‘losgekoppeld’ van de rest van het scherm. Het fotorealisme is veel minder. Eerlijk, fotorealisme zal altijd een probleem blijven met CGI, maar hier is het allemaal nog veel opvallender.

De steelbook van Warner Bros is schitterend. Niet iedereen zal de toegevoegde waarde van blik kunnen waarderen, maar toch blijft dit medium trouwe volgers hebben die er zomaar meer geld voor neerleggen. Volgende delen zullen ongetwijfeld volgen en met 8 films zal dat een flinke investering zijn.

Rating
  • 6.5/10
    Harry Potter and the Philosopher's Stone - 6.5/10
  • 8/10
    Warner Bros 4k Blu-ray - 8/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.