Batman: The Long Halloween – Part Two (Chris Palmer)

Schrijver Jeph Loeb en tekenaar Tim Sale bundelden in de jaren 90 hun krachten voor een 13-delige limited serie Batman: The Long Halloween. Deze comics worden nog steeds gezien als één van de beste Batman verhalen. Het is dan ook niet vreemd dat het verhaal nu is opgepakt door DC Entertainment en Warner Bros. Animation. Wil je het verhaal een beetje snappen, dan moet je eigenlijk ook Batman: The Long Halloween Part One kijken. In deze recensie bespreken we het tweede deel, maar blikken we ook nog even terug naar de gebeurtenissen in het eerste deel.

Batman: The Long Halloween speelt zich af tijdens Batmans begindagen van misdaadbestrijding. In Part One zien we hoe Batman met commissaris James Gordon en openbaar aanklager Harvey Dent, de strijd aangaat tegen de georganiseerde misdaad. Het is de bedoeling om misdaadbaas Carmine ‘The Roman’ Falcone achter tralies te krijgen. Op Halloween maakt een mysterieuze moordenaar een eind maakt aan het leven van Johnny Viti, de neef Falcone. Het blijft hier niet bij, want op Thanksgiving en Kerstmis vallen er nog meer doden onder de Falcone’s. Vanwege de feestdagen krijgt de moordenaar de bijnaam ‘Holiday’.

Part Two sluit naadloos aan op Part One. Holiday maakt nog steeds slachtoffers en Bruce Wayne is onder invloed van Poison Ivy. Gelukkig wordt hij geholpen door Catwoman. Ondertussen probeert Falcone probeert met behulp van een aantal superschurken zijn misdaadimperium te redden. Harvey Dent wordt slachtoffer in zijn strijd tegen de misdaad, als in de rechtbank een bijtend zuur in zijn gezicht wordt gegooid. Zwaar verminkt transformeert hij langzaam in de schurk Two-Face en gaat persoonlijk achter Falcone aan. Tijdens de beslissende strijd ontdekt Batman ook de identiteit van de Holiday Killer.

Het nadeel van het verfilmen van een geweldige comic is dat het heel moeilijk is om de sfeer uit de comic te pakken, zoals die door de oorspronkelijke tekenaar is neergezet. Hetzelfde geldt voor Batman: The Dark Knight Returns. Deze tekenfilm is ook gebaseerd op een iconische comic en bestaat ook uit twee delen. Het is niet mogelijk om de stijl van Frank Miller of Tim Sale op een direct-to-video te krijgen. Regisseur Chris Palmer doet zijn best, maar wil ook graag iets van zichzelf kwijt in de film. Hij legt daarbij de nadruk op veel (onnodige) actie, die ten koste gaat van de sfeer. Daarnaast worden er nog een paar aanvullingen gedaan, die niet in de comics zitten. Dit zorgt er voor dat het verhaal voor de liefhebbers van de comics nog een beetje verrassend is, maar uiteindelijk is allemaal wel voorspelbaar en voegt het niet veel toe aan het ijzersterke verhaal van Jeph Loeb.

Met een kleine samenvatting of terugblik op de Blu-ray had je Batman: The Long Halloween Part Two misschien ook zonder het eerste deel kunnen kijken. Helaas is dit niet het geval. Wil je het verhaal een beetje snappen, dan ben je verplicht om ook het eerste deel te kijken. Dit is marketingtechnisch goed bedacht en het is ook geen straf om de films achter elkaar te bingen, want met deze twee delen heb je een avondvullend programma.

De Blu-ray bevat wel wat leuke extra’s, zoals verschillende sneak peeks van andere DC Universe Animated Original Movies, zoals de aankomende Injustice film. De DC Showcase Short over de Blue Beetle is grappig, maar de twee twee afleveringen van Batman: The Animated Series over Two-Face passen beter bij The Long Halloween. Ik had alleen graag nog een feature willen zien met de makers van The Long Halloween. Ik bedoel dan niet de makers van de tekenfilm, maar van de comic. Ik denk dat Jeph Loeb en Tim Sale mooie verhalen kunnen vertellen over het bronmateriaal. Hoe zouden de heren zelf kijken naar de verfilming van hun comic?

Als comicliefhebber kan ik iedereen Batman: The Long Halloween aanraden. Ik heb het dan alleen niet over de tekenfilm, maar over de comics. De tekenfilm is leuk, maar probeert te veel een eigen draai te geven aan het verhaal en dat had niet gehoeven.

Rating
  • 6/10
    Batman: The Long Halloween Part Two - 6/10
  • 7/10
    Warner Bros Blu-ray - 7/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.