Interview met Cody Carpenter

Hallo, Cody. Bedankt dat je de tijd neemt om even met ons in gesprek te gaan! Het is een eer om met de zoon van mijn held John Carpenter te praten. Zou je ons wat meer willen vertellen over hoe het was om op te groeien als de zoon van de Master of Horror en hoe snel je doorhad waar hij mee bezig was?

Het was geweldig om op te groeien als de zoon van mijn vader. Hij nam mij vaak mee naar de set van zijn films. Het was een ervaring die niet veel kinderen hebben. Als gevolg hiervan had ik al snel door wat hij deed.

Volgens IMDb heb je meegewerkt aan de soundtracks van Vampires en Ghosts of Mars. Je eerste volledige scores waren voor de Masters of Horror afleveringen Pro-Life en Cigarette Burns. Wanneer ben je erachter gekomen dat je klaar was voor een volledige filmscore?

Ik was er klaar voor toen ik er een aangeboden kreeg! Ik ben constant bezig met muziek schrijven dus was het simpelweg een kwestie van het krijgen van een kans.

Je hebt ook meegewerkt aan Lost Themes en Lost Themes II, twee van mijn favoriete albums van de afgelopen jaren. Hoe verschillend was het componeren voor deze albums dan voor een film? En hoe verliep het schrijfproces? Hadden jullie allemaal een gelijke inbreng of was het voornamelijk je vader die schreef?

Het voornaamste verschil was dat er geen begeleidend beeld was bij het schrijven. De songs waren vrij om persoonlijke beelden of wat de luisteraar maar kon bedenken erbij te verzinnen. De eerste Lost Themes ontstond doordat mijn vader en ik een beetje aan het klooien waren met zijn nieuwe apparatuur. Enige tijd later verscheen Daniel (Davies) en maakte hij de plaat af terwijl ik ideeën en zo vanuit Tokyo, waar ik destijds woonde, stuurde. Lost Themes II was meer een traditionele collaboratie, waarbij wij alle drie in dezelfde stad waren en samen alles componeerden, opnamen en mixten.

Je hebt je eigen project, genaamd Ludrium, en onlangs heb je een solo plaat uitgebracht, genaamd Alternate Universe, een album dat mij erg doet denken aan intro’s van 80’s cartoons. Ik weet dat je een fascinatie hebt met de Transformers animatiefilm uit 1986. Was die stijl je grootste inspiratie?

Ja, de soundtrack voor de Transformers film uit 86 is een grote inspiratie voor alles wat ik schrijf!

Wij hebben jullie live zien optreden vorig jaar november in Duitsland waar jullie een retrospectief van je vaders films speelden alsook nummers van de Lost Themes albums. Kende je je vaders muziek al- ik neem aan dat je ze veel hoorde toen je opgroeide- of heb je ze allemaal moeten aanleren?

Ik denk dat ik Halloween, Big Trouble en Escape al kende voordat we oefenden voor de tour. Aangezien mijn vader is wie hij is, is mij op school vaak gevraagd de Halloween theme te spelen, dus was het ergens wel een verplichting tijdens het opgroeien.

Als jij een van je vaders films zou moeten noemen waarbij je had gewild dat je die had geregisseerd, welke zou dat dan zijn? Wat maakt die film zo aantrekkelijk voor je?

Ik heb niet echt de wens om films te regisseren, noch heb ik er enig verstand van! Mijn vader is een geweldige regisseur en ik zou geen enkele behoeft hebben een van zijn films opnieuw te regisseren.

Ben je een fan van de vele synthwave bands die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond groeien? Bands als Perturbator, Carpenter Brut, Dynatron, Gunship (dat met je vader heeft samengewerkt) enzovoort? Wat vind je ervan dat veel van deze bands geïnspireerd zijn door je vaders muziek?

Ik ben een fan van sommige synthwave bands. Maxthor is mijn persoonlijke favoriet. Het is geweldig dat het genre zo populair is, vooral gezien de invloed van mijn vader.

Ik zie dat je veel van je posts op o.a. Facebook in het Engels en Japans plaatst. Wat is jouw band met dat land?

Ik heb jarenlang op en af in Japan gewoond en gewerkt. Ik ben gek op de taal en hou van de mensen.

Heb je solo optredens in de planning of toer je verder met je vader? Wat zijn de plannen voor de toekomst van jouw eigen projecten?

Er zijn geen concrete plannen voor solo shows of shows met mijn vader op het moment, al zou ik ze dolgraag weer willen doen. Ik heb een nieuw Ludrium album waar ik mee bezig ben dat de medewerking zal krijgen van legendarische muzikanten als Jimmy Haslip en Virgil Donati!

Net als jij ben ik ook een kind van de 80’s (jij bent geboren in het beste filmjaar ooit, 1984). Wat zijn, los van de Transformers film, jouw favoriete films en bands uit die tijd?

Een paar van mijn favoriete 80’s films zijn Akira (1988), Big Trouble in Little China (1986) en Excalibur (1981). Er zijn teveel bands om op te noemen maar ik hou van Level 42, Genesis en Toto.

Transformers: The Movie uit 1986

Heb je enige wensen om een film te regisseren? Is dat iets wat je op een dag zou willen proberen?

Nee, ik heb geen enkele wens om films te regisseren. Ik begeef me meer in de muziek- dan in de filmwereld.

Nogmaals bedankt dat je even de tijd hebt willen nemen voor ons. Ik wens je veel succes met je muziek en wellicht tot de volgende keer!

Dank je!

2 gedachten over “Interview met Cody Carpenter”

  1. Leuk interview, met een voorkeur voor muziek. Zitten heel wat leuke tips bij, waar ik nog nooit van heb gehoord. Hoe kwam dit interview zo tot stand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.