Onze favoriete Rutger Hauer-rollen – Blade Runner

Toen ik via een collega van mij vernam dat Rutger Hauer was overleden bekroop mij toch een wat triest gevoel. Het is niet zo dat ik een enorme Hauer-fan ben. Natuurlijk is Blade Runner een van de beste science fiction films ooit gemaakt en heeft hij verder leuke 80’s vehikels op zijn naam staan, maar een echte fan? Nee. Toch heeft het nieuws van zijn overlijden meer met mij gedaan dan verwacht. Het was toch een bijzonder kenmerkende man en belangrijk voor de de naam van Nederland in de internationale filmwereld. 75 jaar werd hij maar. Ik blik terug op mijn favoriete rol van Hauer, die van Roy Batty in Blade Runner.

Blade Runner is met recht een van de beste science fiction films ooit gemaakt. Geregisseerd door Ridley Scott, die in deze periode klassieker na klassieker leverde. In 1979 kwam hij met Alien, misschien wel dé beste sf-film ooit. Drie jaar later volgde Blade Runner, een verfilming van Philip K. Dick’s boek Do Android Dream of Electric Sheep?, een verhaal dat veel filosofische en existentiële vragen stelt. Blade Runner is een film die de diepere lagen intact heeft gelaten en zich daardoor onderscheidde van de meeste science fiction films.

Onder de tonen van Vangelis opent Blade Runner met overdonderende visuals van 2019 (!) LA. Iets soortgelijks bestaat er niet in de filmwereld. Dit is unieke cinema. Scott houdt dit de hele film vol en zeker in 4K is dit ontzettend genieten voor de meer visueel georiënteerde filmliefhebber. Maar Blade Runner heeft naast overweldigende visuals ook een aantal powerhouse acteurs in huis gehaald. Harrison Ford speelt de hoofdrol als Rick Deckard. Bijrollen zijn weggelegd voor Daryl Hannah, Edward James Olmos en Sean Young. Rutger Hauer speelt de rol van de antagonist en krijgt het bijna onmogelijke voor elkaar, hij speelt hoofdrolspeler Ford de meeste scènes van het scherm. De scène die de meesten zal bijblijven is de eindmonoloog. Ik plaats een link onderaan dit stuk zodat jullie er nogmaals van kunnen genieten. Geweldige cinema en schrijnend dat Batty in de film in hetzelfde jaar overlijdt als Hauer in het echt. RIP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.