Onze favoriete Rutger Hauer-rollen – Blind Fury

Met het overlijden van Rutger Hauer verliest Nederland haar meest productieve acteur in binnen- en buitenland. Net als zoveel ander mensen las ik in het nieuws van woensdag 24 juli dat Hauer eerder op 19 juni, na een kort ziektebed, was overleden op 75-jarige leeftijd. Het nieuws werd pas naar buiten gebracht, nadat de acteur in besloten kring was begraven.

Hauer was een acteur die met beide benen op de grond stond. Zelden gaf hij interviews en was jarenlang getrouwd met dezelfde vrouw, Ineke. Hij was dol op acteren en dat is ook te zien op zijn enorme IMDB-lijst. Mijn eerste kennismaking met Hauer was de serie Floris (1969). In Engeland hadden ze Ivanhoe, met Roger Moore. Hier hadden we Floris. Veel van zijn Nederlandse films, zoals Turks Fruit (1971) en Soldaat van Oranje (1977) ben ik later pas gaan waarderen. Wel was ik altijd fan van Grijpstra en de Gier (1979). Nederland was te klein voor Hauer en daarom besloot hij naar Amerika te gaan.

Het is moeilijk om slechts één film uit te kiezen uit het enorme oeuvre van Rutger Hauer. Ik kan me de rol van Haymar ‘Wulfgar’ Reinhardt uit Nighthawks (1981) nog goed herinneren tijdens de Meimaand Filmmaand op Veronica. Een rauwe actiefilms waarin Hauer de tegenspeler is van Sylvester Stallone. De grotere films als Blade Runner of Ladyhawke vond ik iets te voor de hand liggend, vandaar dat ik uiteindelijk heb gekozen voor Blind Fury. Een puur nostalgische afweging, omdat ik de film destijds echt in de bioscoop heb gezien. Ik vond het verhaal van een blinde samoerai wel erg cool, maar wist toen nog niet dat de film losjes gebaseerd was op de Japanse samoerai Zatochi. Hauer is in Blind Fury in topvorm. De film is niet perfect, maar wel vermakelijk. Stevige actie en humor worden door regisseur Phillip Noyce goed gecombineerd.

Plot: Tijdens de Vietnamoorlog raakt Nick Parker gewond en raakt blind aan beide ogen. Een inheemse stam leert hem omgaan met zijn handicap. Als Nick teruggaat naar Amerika wil hij zijn oude vriend Frank Deveraux bezoeken. Die wordt door de maffia gedwongen om in een drugslaboratorium te gaan werken. Om de dreigementen kracht bij te zetten willen ze het zoontje van Deveraux ontvoeren, maar dan komt Nick in actie.

Ik heb de film later nog eens gezien op VHS en heb ook de DVD in de kast staan. Het is heel wat jaren geleden dat ik Blind Fury heb gekeken, maar toch sprong de film als eerste in mijn hoofd toen ik het nieuws van Hauer hoorde. Misschien moet ik hem de komende week nog maar eens opzetten. Ik weet niet of ik hem dan nog in ons overzicht zou willen zetten, maar dat maakt ook niet zoveel uit.

Rutger Hauer, rust zacht en bedankt voor al die fantastische rollen van Floris tot aan Freddie Heineken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.